Ostanak bez važnoga papira: Postoji li pravni lijek kad se ukida i oduzima vozačka dozvola?!

Znači ima lijeka, ima pravnog lijeka, zove se tužba u upravnom sporu, samo je pitanje hoće li taj lijek u slučaju vas polučiti željeni rezultat... Izgledi su mali, a na sve je trebalo misliti prije izazivanja nereda i opasnosti u prometu

Priznajte kako bi se vaše osobno financijsko stanje vidno popravilo da vam je s neba palo samo po deset kuna, svaki put kada ste iz nečijih usta čuli kako bi nekome doživotno trebalo uzeti vozačku. Znate ono: neki ljudi doista nisu za volan, totalna opasnost na cesti po sebe i okolinu!

Unatoč stajalištu brojnih komentatora prometnih zbivanja i sudionika u istima naš pravni sustav još uvijek nije omogućio doživotno oduzimanje vozačke. Međutim, ima nešto drugo! Ukidanje i oduzimanje vozačke, nakon kojeg vozački ispit kao da nikada polagali niste! Vraćate se na tvorničke postavke od vremena prije nego ste se dočepali vozačke dozvole, bar što se zakona tiče!

Znači kad se ukine i oduzme vozačka dozvola, nije da vam je doživotno oduzeta vozačka i trajno zabranjen legalan pristup volanu. Međutim, ima tu jedan veliki ali! Ako ste nakanili ponovno voziti morat ćete ponoviti gradivo i to ne ovlaš, tek toliko! Vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Ukoliko se radi o mladom vozaču za ukidanje i oduzimanje vozačke dozvole dovoljno je prikupiti u istom vremenskom periodu prikupiti 9 negativnih bodova! Zakon jasno propisuje kako takav „sretnik“ može ponovo polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju i oduzimanju vozačke dozvole.

Sve je lako kad se vas osobno ova priča ne dotiče. Međutim, što kad se vama ili vašem bližnjem dosljednim kršenjem propisa zalomi 12 negativnih bodova? Nije to tako teško ostvarivo, malo alkohola, malo prebrze vožnje, koji prolazak kroz crveno i eto ga, suma od 12 negativnih bodova. Ima li pravnog lijeka kad se oduzmete od šoka pri pogledu na rješenje u kojem crno na bijelo piše kako vam se ukida i oduzima vozačka dozvola zbog prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova, a povrh toga određuje kako ste dužni svoju vozačku dozvolu predati u roku od 8 dana od primitka rješenja!  Znali ste vi za te bodove, nekako slutili da neće na dobro izići ali čovjek kao čovjek sve pod tepih gura i nada se najboljem! Točnije, nada se da će se stvari već nekako same od sebe riješiti, kad od jednom priči je kraj, rješenje je stiglo! Ima li tu pomoći? Ima li tu pravnog lijeka? Što točno? Žalba, prigovor? Što i kome? Protiv tog rješenja ne može se podnijeti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor. Spor se pokreće tužbom. Naravno u igri je Zakon o upravnim sporovima! Samo pazite, hoćete li se tužakati tek toliko da li se tužakate ili u ruci imate adute s kojima imate izglede da vodu natjerate na svoj mlin. Iskreno, ako ste uspjeli skupiti tih 12 bodova zbog vašeg ponašanja u prometu – riječ je opasnim prekršajima i teško je očekivati mislost.

Konkretno, ukoliko ste na temelju pravomoćnih odluka o prekršajima skupili 12 negativnih prekršajnih bodova koji su kao pravna posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila upisani u evidenciju, a tiču se dvogodišnjeg perioda, tih 12 bodova ili postoji ili ne postoji! Neće nitko preispitivati kad se crta podvuče da li su vam trebali ili ne, biti izrečeni. Visoki upravni sud Republike Hrvatske tako je u odluci Usž-4722/19 od 27. studenog. 2019. izrekao stav kako je: „Osnovano ukinuta i oduzeta vozačka dozvola na temelju pravomoćnih odluka o prekršajima i u slučaju kada je u postupku koji je prethodio donošenju pojedinačne odluke bilo nedostataka, ali da nisu utjecali na rješavanje predmeta“. Ukoliko se pitate o kakvim se to nedostacima koji „nisu od utjecaja“ radi, treba reći da je prvostupanjski sud u konkretnom upravnom sporu pravilno i u potpunosti utvrdio činjenično stanje, iz kojeg proizlazi da je tužiteljica na temelju pravomoćnih odluka o prekršajima skupila 12 negativnih prekršajnih bodova koji su kao pravna posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila upisani u evidenciju temeljem odredbe čl. 287. St. 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Spisu prileže pravomoćne odluke o prekršajima navedene u obrazloženju osporenog rješenja, iz kojih je razvidno za koja razdoblja i temeljem kojeg prekršaja su tužiteljici negativni prekršajni bodovi upisani u evidenciju. Time su ispunjeni uvjeti za primjenu čl. 286. st. 4. ZSPC-a kojom odredbom je propisano da će se vozaču motornog vozila koji u razdoblju od dvije godine prikupi 12 negativnih prekršajnih bodova rješenjem ukinuti i oduzeti vozačka dozvola.

Znači ima lijeka, ima pravnog lijeka, zove se tužba u upravnom sporu, samo je pitanje hoće li taj lijek u slučaju vas polučiti željeni rezultat. Zlobnici bi rekli da je o tome trebalo voditi računa prije nego se skupilo 12 negativnih prekršajnih bodova. I još nešto za kraj. Tiče se pitanja koje će si mnogi koji su se našli u gore opisanom „neobranom grožđu“ zapitati. Podnesem tužbu u upravnom sporu, mogu li dalje voziti dok se ta tužba ne riješi! Ukrasti još malo vremena? Zakon kaže kako tužba nema odgodni učinak, osim kad je to zakonom propisano! Doduše, propisuje i kako sud može odlučiti da tužba ima odgodni učinak ako bi se izvršenjem pojedinačne odluke ili upravnog ugovora tužitelju nanijela šteta koja bi se teško mogla popraviti, ako zakonom nije propisano da žalba ne odgađa izvršenje pojedinačne odluke, a odgoda nije protivna javnom interesu!

Što vam možemo poručiti? Najbolje je ne dovesti se u situaciju da vam treba pravno taktiziranje. Vozite po propisima i nećete imati probleme s kaznenim bodovima.