Pravni savjeti: Predali ste vozilo djetetu – jedan primjer kako to može završiti loše!

Sin bez znanja roditelja, povjerava na upravljanje ženskoj osobi za koju zna da nema vozačku dozvolu i da je u tom trenutku bila pod utjecajem alkohola...

Odakle vi ili bilo tko znate što se dešava s vašim djetetom i njegovim nakanama nakon što vašim automobilom zamakne iza ugla?  Otišao čist, uglancan, uredno počešljan, bistrog pogleda i uma, trijezan i trezven sa svim potrebnim dokumentima. Poslije  toga možete samo nebesa tražiti da mu budu na pomoći. Odakle znate što slijedi? Možda ga ponese cesta, muzika, alkohol, društvo. Možda po prvi puta uđe u fazu posve razuzdan i nadasve lud. Svi se kunu da su im djeca draga, pitoma, dobro odgojena, nesklona alkoholu i inim porocima, pažljivo voze, drže se prometnih pravila i propisa. Neka onda netko objasni odakle toliko mladih života biva za uvijek presječeno u sitne sate danima vikenda. Bunt, provod, zanos, strast sve su to obilježja mladosti! Ne treba to poricati, kao što ne treba poricati da je mladost lijepa sama po sebi. Jedino što to svi shvate u godinama kada mladost davno prođe. 

Pomirite se s realitetom. Nakon što se ključevi vlastitog automobila predaju djetetu, tu prestaje svaka naša realna kontrola. Priznali to ili ne. Opće je poznato da vozilo ne smijete povjeriti na upravljanje osobi bez vozačke, odnosno osobi pod utjecajem alkohola, droga, lijekova. Zašto to govorimo kad dijete kojem ste vozilo povjerili ne ulazi u tu kategoriju? Zato što vi možda nećete imati spoznaje o tome kome će dijete volan vašeg prometala predati u ruke. Što ako ga preda osobi bez vozačke, alkoholiziranoj ili pod utjecajem nedozvoljenih opijata. Prijatelju, znancu, curu, dečku, rođaku, nije bitno  dođe  li do prometne nesreće koju uzrokuje vašim vozilom ta treća osoba? Tko će vama nadoknaditi štetu? Većina će zaključiti da će vam štetu nadoknaditi ta treća osoba u pogledu koje vi pojma niste imali da vozi vaš automobil i da je baš njime skrivila nesreću. Neće tome tako biti! Obratite se vlastitom djetetu! Ono je odgovorno za neovlašteno korištenje vozila. Sine, kćeri novce na sunce! Ukoliko znaš auto posuđivati znaš i štetu nadoknađivati! Zvuči vam grubo i nelogično? Kako god zvučalo, imajte u vidu da je riječ o stavu suda i kad bolje razmislite nije to baš tako besmisleno.

Konkretan primjer. Situacija dobro znana, roditelj je predao vozilo u svom vlasništvu na upravljanje svom sinu. Sin bez znanja roditelja, povjerava na upravljanje ženskoj osobi za koju zna da nema vozačku dozvolu i da je u tom trenutku bila pod utjecajem alkohola. Ona je zbog nepropisne vožnje prouzročila prometnu nezgodu u kojoj je nastala šteta na vozilu u vlasništvu ranije spomenutog roditelja. Od nje se potražuje naknada štete! Ona ne spori da je vozila, niti da nema vozačku dozvolu kao što ne spori niti da je bila pod utjecajem alkohola. Međutim, poriče da je dužna naknaditi štetu jer ju je na vožnju nagovorio sin vlasnika iako je znao i za alkoholiziranost i da nema vozačku dozvolu. Znate što? Ona je u pravu! Doista nije dužna nadoknaditi štetu! Naime, za štetni događaj „isključivo je odgovoran sin tužitelja koji nije smio dati povjereno vozilo tužitelja (roditelja) trećoj osobi-tuženici znajući da ista nema vozačku dozvolu i da je bila pod utjecajem alkohola“. To je stav Županijskog suda u Zagrebu u predmetu Gžn 2506/2012 od 3. ožujka 2015.  Sud je još istakao: „kako je tužitelj kao vlasnik navedeno vozilo predao na upravljanje svom sinu, to je isti izravno odgovoran za štetu koja je nastala na istom vozilu u prometnoj nezgodi, jer je bez ovlaštenja vlasnika – tužitelja povjerio na upravljanje vozilo iako mu je bilo poznato da tuženica nema vozačku dozvolu i da je skupa s njim konzumirala alkoholna pića“. 

Što reći? Kada dijete uđe u svijet punoljetnosti ono je gotov čovjek, odgovara za svoje postupke. Možda je ovaj konkretni primjer posljedica one lekcije iz djetinjstva kako treba dijeliti svoje stvari s drugima.