Automobili će dobiti nove senzore: ‘Vidjet’ će u magli i kiši!

Sustav uparuje laser sa superosjetljivim fotonskim detektorom koji bilježi svaki djelić laserske svjetlosti koji ga pogodi

Sposobnost slična Supermanu može se koristiti za samovozeće automobile, autonomne strojeve ili čak satelite. Iako možda zvuči kao nešto izravno iz stripa, sposobnost gledanja kroz oblake i maglu pomoću nečega što nalikuje rendgenskom vidu sada je ljudima moguće zahvaljujući novom uređaju koji su razvili istraživači sa Sveučilišta Stanford. Istraživači su imali sustav sličan onome koji omogućava autonomnim vozilima da “vide” i poboljšali ga nevjerojatno učinkovitim algoritmom koji je u stanju rekonstruirati trodimenzionalne skrivene predmete na temelju kretanja svjetlosnih čestica.

Istraživači su nedavno objavili rad u kojem su pokazali da je njihov sustav uspio rekonstruirati oblike zaklonjene pjenom debljine 2.54 cm.

Ova tehnika najprikladnija je za situacije velikih razmjera, poput poboljšanja sigurnosti senzora automobila kada pada kiša, kada je gusta magla ili kod satelitskih snimaka Zemlje i drugih planeta u oblačnim uvjetima. 

Sustav uparuje laser sa superosjetljivim fotonskim detektorom koji bilježi svaki djelić laserske svjetlosti koji ga pogodi. Prepreke poput magle, pjene ili oblaka omogućuju prolazak ponekog fotona. Dakle, sustav je u stanju pokupiti te sitne čestice koje prolaze kroz ove barijere, udarajući u objekt iza sebe i odbijajući se natrag do detektora. Algoritam zatim analizira gdje i kada fotoni pogađaju detektor kako bi se 3D rekonstruirali skriveni objekti. Istraživači vjeruju da bi njihov sustav mogao učiniti vozila i druge strojeve još sigurnijima. Za tako nešto im treba još više provedenih eksperimenata i simulacija kako bi pronašli najbolje primjere za upotrebu njihove tehnologije.