Rabljene gume: Pripazite što kupujete!

Dubina utora u većini europskih zemalja je ograničena na minimalnih 1,6 mm, ali već tada su gume mnogo slabijih performansi

Živimo u vremenima koja ne možemo nazvati razdobljem gospodarskog blagostanja pa pokušavamo uštedjeti na svakom koraku. Smanjiti troškove posjedovanja automobila mnogima je cilj, ali tu treba dobro razmisliti. U nas se često mogu naći oglasi za prodaju rabljenih guma, a takav oblik trgovine sigurno je popularan. U Velikoj Britaniji istražili su trgovce takozvanih djelomično rabljenih guma i došli su do tragičnog zaključka: od 129 individualno pregledanih guma čak je 75 posto ocijenjeno nesigurnima. Udruga koja je provela istraživanje, TyreSafe, te je rezultate proglasila tragičnima:

– Kako je moguće da su tri četvrtine rabljenih guma u prodaji nesigurne? Gume su jedini dio vozila u kontaktu s cestom i prodavati takve gume vozačima je isto što i dovoditi njihove živote u opasnost – rekao je Stuart Jackson, predsjednik TyreSafea.

Neki od nas ne mogu si priuštiti nove gume, ali ako već kupujete rabljene gume, dobro ih provjerite. Dubina utora u većini europskih zemalja je ograničena na minimalnih 1,6 mm, ali već tada su gume mnogo slabijih performansi nego nove s dubinom utora 8 mm (značajno se povećava zaustavni put kočenja). Kad dubina utora padne ispod 3 mm poželjno je razmišljati o promjeni guma. Također, ako kupujete rabljene gume, dobro provjerite imaju li neka vidljiva oštećenja, koja mogu utjecati na njihove performanse.