Najveći film 2020. godine je hit iz Kine za koji vjerojatno niste niti čuli!

Kineske su ambicije u stvaranju kino predstava koja uživaju globalni uspjeh čak i izvan matične zemlje

The Eight Hundred (Osam stotina), ratni film koji prikazuje borbu između kineskih i japanskih vojnika smješten u kasne tridesete godine i postao je najveći film 2020. godine. Početkom ovog tjedna, Eight Hundred (Osam stotina) je prošao pored Sonyjevih Zločestih dečki 3 (Bad Boys for Life) i postalo film s najvećom zaradom ove godine (više od 400 milijuna dolara u odnosu na budžet od 80 milijuna dolara).

Film koji su producirali Huayi Brothers Media i Peking Diqi Yinxiang Entertainment, trenutno ima ocjenu 83% kritičara na Rotten Tomatoes, kao i 79% ocjenu publike. Zaplet uključuje skupinu kineskih vojnika 1937. koji su izveli četverodnevnu obranu skladišnog kompleksa u Šangaju.

Dosadašnji uspjeh filma posebno je slatka pobjeda redatelja Guana Hua, koji je riskirao da se veliki projekt pusti u kina kao tamošnji prvi post koronavirus film. U Kini kina sada rade sa zdravih 75% ukupnog broja sjedećih mjesta.

Kineske ambicije u stvaranju kino predstava koja uživaju globalni uspjeh čak i izvan matične zemlje, odražavaju napore zemlje da se na nju gleda kao na još jaču i dominantniju supersilu od SAD-a na svjetskoj pozornici općenito.