Novi njemački tenk: Tišina je zajamčena, pogoni ga električni motor!

U električnom modu rada domet je 150 km pri brzini 40 km/h

Bilo je samo pitanje vremena kad će električni motori ući i u vojnu primjenu, a za to se pobrinula tvrtka Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft, koja je predstavila prototip tenka ili bojnog vozila Genesis koji koristi električni motor kad je u akciji. To mu omogućuje tihi rad, što je posebno važno na bojištu – ako već netko ne primijeti.

Genesis je težak do 35 tona, ovisno o konfiguraciji, a osim dva člana posade prima i deset pješaka te još jednog vojnika koji će operirati topom na vrhu vozila, koji je konstruirao norveški proizvođač vojne opreme Kongsberg.

Što se pogonskog sklopa tiče, u Genesis je ugrađen dizelski V6 motor s 310 KS, čiji je zadatak puniti baterije. U električnom modu rada domet je 150 km pri brzini 40 km/h. Pogon je na svih osam kotača, a snaga elektromotora je veća od 1000 kW.

U električnom modu rada Genesis može zaraniti u vodu, spominje se minimalna dubina od četiri metra, ali može i dublje – jedino ograničenje je količina kisika u kabini.

Također, Genesis može služiti i kao energetska platforma, odnosno strujom može opskrbljivati druga električna vozila i uređaje. Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft planira za dvije godine predstaviti proizvodnu verziju.