(Ne)očekivana vijest: Mercedes-Benz ukida ručne mjenjače u svojim vozilima!

U SAD-u Mercedesovi ručni mjenjači nisu dostupni još od 2015. godine, a ta mjera se sad proteže i na ostatak svijeta

Štede proizvođači automobila više od smjernog ministra financija. Režu se troškovi, pripremaju se temelji za implementaciju novih tehnologija, koje jamče više automatizacija u vožnji i električne energije, a manje neizvjesnosti, benzina i dizela. Mercedes-Benz je u velikom restrukturiranju poslovanja, a jedna od odluka je i ukidanje ručnih mjenjača kao opcije. Gotovo je, tako je novinaru Gregu Kableu rekao Marcus Schaeffer, Mercedesov direktor razvoja.

U SAD-u ručni mjenjači nisu dostupni još od 2015. godine, a ta mjera se sad proteže i na ostatak svijeta. Također, od mjera štednje, treba spomenuti i drastično smanjenje investicija u motore s unutarnjim sagorijevanjem. Njemački premium proizvođač planira smanjiti broj benzinaca i dizelaša u ponudi za 70 posto do kraja 2030. godine. U cjenicima bi tada trebali dominirati električni Mercedesi. U duhu TV prodaje spomenimo da i to nije sve, pa Mercedes najavljuje i prorjeđivanje platformi za svoja vozila.

I za kraj, sad smo već doista umorni u nizanju (loših?) vijesti iz Mercedesa, A klasa i B klasa, u budućnosti neće biti u fokusu interesa ove kompanije. Što to znači? Možda ćemo u bliskoj budućnosti ostati i beez njih. Proizvođač iz Stuttgarta planira postati najveći proizvođač električnih automobila.