Veliko međunarodno priznanje: Hrvatski program ocjenjivanja sigurnosti cesta postao je centar izvrsnosti!

FPZ se tako pridružio desetero iRAP-ovih centara izvrsnosti širom svijeta i to je ogroman uspjeh te potvrda stručnosti

EuroRAP je program ocjenjivanja sigurnosti cesta koji su podržali Hrvatski autoklub i Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, a stručno ga provodi Fakultet prometnih znanosti.

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZ) i Međunarodni program procjene cesta (iRAP), kao krovna organizacija, potpisali su ugovor o Centru izvrsnosti koji će podržati razvoj sigurnosti cestovne infrastrukture u Hrvatskoj i na međunarodnoj razini.

Predstojnik Katedre Fakulteta prometnih znanosti, docent dr. Marko Ševrović rekao je: 

– Kao centar izvrsnosti, Sveučilište u Zagrebu usredotočit će se na izgradnju lokalnih kapaciteta za visokokvalitetno mapiranje rizika, ocjenu zvjezdicama i sigurnije procjene planiranja ulaganja u ceste širom Hrvatske i Europe.

FPZ se tako pridružio desetero iRAP-ovih centara izvrsnosti širom svijeta i to je ogroman uspjeh. FPZ svoja istraživanja provodi u Hrvatskoj, ali i u mnogim drugim državama. 

EuroRAP projekt jedan je od važnijih alata da se unaprijedi cestovna infrastruktura, odnosno da se smanji broj stradalih na hrvatskim cestama. EuroRAP (European Road Assessment Programme) je međunarodna neprofitna udruga registrirana u Bruxellesu koju su formirale automobilističke organizacije i cestovne vlasti kako bi zajednički unapređivali sigurnost prometa na europskim cestama.

Hrvatski autoklub pristupio je udruzi EuroRAP 2005. godine. Uloga HAK-a je prikupljanje potrebnih podataka o prometnim nesrećama i cestama temeljem kojih se izrađuju potrebni proračuni. Ti proračuni služe kao baza za izradu potrebnih mapa te unapređenje sigurnosti cestovne infrastrukture. Na primjer, selektiraju se opasna mjesta na cestama i izdaju se preporuke kako ih popraviti kako bi u slučaju izlijetanja automobila posljedice za vozača i putnike bile što blaže.