Ukusno varivo od mahuna: Kako ga pripremiti?!

U jesenskim i zimskim mjesecima variva su nešto što se podrazumijeva, a ovdje pročitajte kako pripremiti jedno - od mahuna

Varivo od mahuna

SASTOJCI ZA 6 OSOBA:

Mahune (olovke) zelene i žute 80 dag

Grašak mladi 10 dag

Krumpir 15 dag

Svježa rajčica 20 dag

Peršin list

Suncokretovo ulje

Luk 10 dag

Češnjak 2-3 režnja

Dimljeni špek (panceta) 10 dag

Sol i papar

Mahunama odrežite (potrgajte) krajeve. Na suncokretovu ulju popržite nasjeckani luk i češnjak, dodajte na kocke narezan krumpir i svježu rajčicu. Kratko popržite pa zalijte temeljcem od povrća ili vodom.

Dodajte mahune i mladi grašak, koji dok je mlad ima specifičnu aromu. Špek tanko narežite i ispecite na tavi da bude hrskav. Stavite ga na podlogu od papirnatog ubrusa ili čiste bijele kuhinjske krpe da upije suvišnu masnoću. Nasjeckajte ga i ubacite u varivo. Pojačat će okus te jelu dati dodatnu slanoću tako da pripazite kasnije sa začinjanjem.

Varivo bi trebalo biti crvenkasto. Prema želji na kraju možete dodati i svježe nasjeckani list peršina te malo svježeg kopra.