Varivo od mahuna
SASTOJCI ZA 6 OSOBA:
Mahune (olovke) zelene i žute 80 dag
Grašak mladi 10 dag
Krumpir 15 dag
Svježa rajčica 20 dag
Peršin list
Suncokretovo ulje
Luk 10 dag
Češnjak 2-3 režnja
Dimljeni špek (panceta) 10 dag
Sol i papar
Mahunama odrežite (potrgajte) krajeve. Na suncokretovu ulju popržite nasjeckani luk i češnjak, dodajte na kocke narezan krumpir i svježu rajčicu. Kratko popržite pa zalijte temeljcem od povrća ili vodom.
Dodajte mahune i mladi grašak, koji dok je mlad ima specifičnu aromu. Špek tanko narežite i ispecite na tavi da bude hrskav. Stavite ga na podlogu od papirnatog ubrusa ili čiste bijele kuhinjske krpe da upije suvišnu masnoću. Nasjeckajte ga i ubacite u varivo. Pojačat će okus te jelu dati dodatnu slanoću tako da pripazite kasnije sa začinjanjem.
Varivo bi trebalo biti crvenkasto. Prema želji na kraju možete dodati i svježe nasjeckani list peršina te malo svježeg kopra.