Novi model zrakoplova: Airbusov AlbatrossONE uspješno savija krila na demo letu!

lbatrossONE, koncept makete tvrtke Airbus, dolazi s dužim krilima koja se mogu saviti na vrhu, omogućavajući tako učinkovitiji let, a to znači manju potrošnju goriva

Čovjek je dugo pokušavao oponašati ptice u gradnji svih vrsta zrakoplova, do različitih stupnjeva uspjeha. Novi konceptualni zrakoplov iz Airbusa, koji je sada u drugoj fazi ispitivanja, podiže biomimikriju na potpuno novu razinu. AlbatrossONE je zasad maketa koja „maše“ krilima za učinkovitiji let, slično kao ptice iz kojih crpi nadahnuće. AlbatrossONE je sada u drugoj fazi testiranja, a Airbus je prošli tjedan izvijestio o vrlo važnoj prekretnici: maketa je uspješno završila dokazni koncept demo leta. AlbatrossONE, koncept makete tvrtke Airbus, dolazi s dužim krilima koja se mogu saviti na vrhu, omogućavajući tako učinkovitiji let, a to znači manju potrošnju goriva, što zauzvrat znači manje emisije i optimizirane troškove. Inspiracija za ovaj zrakoplov je ptica albatros koja ima sposobnost savijanja krila tijekom leta s vjetrom. Vođa projekta, Tom Wilson rekao je:

– Albatros može zaključati krila u ramenu kako bi mogao putovati na velike daljine, ali kad se suoči s udarima vjetra, može otključati krila iz ramena kako bi se bolje kretao pri velikim brzinama vjetra. 

Ideja ovog koncepta je pomoći u konstruiranju sljedeće generacije zrakoplova.