Airbus je morao mijenjati dizajn kokpita zrakoplova A350 jer su piloti dvaput prolili čaj i kavu po instrumentima!

Dvaput su avioni morali prisilno slijetati zbog toga što je s radom prestao po jedan motor

Portal World of Aviation javlja o jednom nevjerojatnom problemu koji ima proizvođač putničkih zrakoplova Airbus. Naime, Airbus će morati mijenjati dizajn kokpita jer su piloti dvaput prolili čaj i kavu po instrumentima modela A350!

Prvi incident dogodio se na letu Asiana Airlinesa, kad se po instrumentima slučajno prolila šalica čaja. Zbog toga je jedan (od dva) Rolls-Royce Trent XWB motora prestao s radom i zrakoplov je morao sletjeti u najbližu zračnu luku. Drugi incident zbio se u siječnju ove godine na letu Delta Airlinesa od Seoula u Južnoj Koreji do Detroita u SAD-u. Na instrumente je prolivena kava, a 15 minuta kasnije ugasio se jedan od motora. Avion je uspio prisilno sletjeti u Fairbanksu (Aljaska).

Piloti upozoravaju na premalene držače za pića u avionu pa zbog toga drže pića na instrumentnoj ploči koju koriste kao stolić. Airbus je sad pripremio poseban prekrivač za instrumentnu ploču koji piloti mogu postaviti dok pijuckaju kavu ili čaj. No, to neće biti potrebno jer je Agencija za sigurnost zračnog prijevoza EU donije uredbu po kojoj zabranjuje uporabu bilo kakvih tekućina u blizini središnje konzole zrakoplova dok se cijela stvar trajno na riješi, odnosno dok se ne odobri zadovoljavajuće rješenje.

I dok mi bezbrižno letimo, u kokpitu zrakoplova ponekad se događaju drame kojih nismo ni svjesni. Možda je i bolje da ne znamo…