Boeingov leteći automobil je u zraku! Konkurenti ga slijede…

Konkurencija ne spava pa je Airbus već navodno testirao svoj Volocopter s 18 rotora, a isto je učinio i AeroMobil, koji ima opciju pretvaranja letjelice u automobil

Leteći automobili bit će veliki posao u budućnosti, a neke od procjena govore da bi cijela industrija mogla vrijediti oko četiri bilijuna dolara do 2040. godine. Nazivaju ih letećim automobilima, ali mnogi od njih neće imati funkcionalnosti koje ima automobil, odnosno neće imati kotače za vožnju po cestama. Jedan od takvih letećih ‘automobila’ je i Boeingov projekt – dijelom dron, dijelom zrakoplov s fiksnim krilima, a dijelom helikopter. Iz Boeinga stiže vijest i fotografija u kojoj se tvrdi da se napokon vinuo u zrak, odnosno prošao je prvi kratki testni let.
Cijeli projekt vodi Boeingova podružnica Aurora Flight Sciences, a ova letjelica dugačka je devet metara i ima dvije opcije uređenja kabine, za dvoje i četvero putnika. Pogon je na električnu energiju, a letjelica opremljena rotorima i propelerima moći će dobaciti do 50 milja prije novog punjenja baterija. Naravno, upravljanje će biti autonomno, odnosno neće trebati pomoć pilota. Stručnjaci kažu da je u ovakvim letjelicama mnogo jednostavnije osigurati automatizaciju nego kod klasičnih automobila koji se kreću po cesti. Boeing sad radi na onome što se zove trodimenzionalna cesta, a konkretno to je niz mapa i regulatornih dokumenata koji će omogućiti let ovim dronovima s ljudskom posadom u urbanim sredinama gdje će spretnošću slalomaša meandrirati između zgrada. Krajnji cilj je smanjiti onečišćenje u gradovima, odnosno ubrzati promet – onaj putnički, ali i transport roba. Zajedno s Aurorom Boeing radi na i na Uberovoj AIR usluzi. Od 2023. biste pomoću Uberove aplikacije trebali naručiti prvi zračni taksi.
Konkurencija također ne spava pa je Airbus već navodno testirao svoj Volocopter s 18 rotora, a isto je učinio i AeroMobil, koji ima opciju pretvaranja letjelice u automobil. Uzbudljiva vremena su pred nama!