Tehnologija i za automobile: Razvijena je bijela boja uz koju nije potreban klima uređaj!

Eksperiment Sveučilišta Purdue je dokazao da nova boja može održavati nižu temperaturu pod izravnom sunčevom svjetlošću i reflektirati više ultraljubičastih zrak

Inženjeri sa Sveučilišta Purdue, SAD, razvili su bijelu boju koja može sve površine održati hladnima – točnije, do 7.8 ° C hladnijima od njihove okoline. Štoviše, superbijela boja odbija 95.5% sunčeve svjetlosti i učinkovito reflektira infracrvenu toplinu.

Boja djeluje tako da ne apsorbira gotovo nimalo sunčeve energije. Čak može pomoći u klimatskim promjenama slanjem topline sa Zemlje u duboki svemir gdje više ne može utjecati na naš planet.

– Ne premještamo toplinu s površine u atmosferu. Samo sve to odbacujemo u svemir, koji je kao beskonačni hladnjak – rekao je Xiangyu Li, doktorski istraživač s Massachusetts Institute of Technology koji je radio na ovom projektu. Kako bi dokazali učinkovitost svog novog proizvoda, istraživači Purduea snimili su slike njihove boje infracrvenim kamerama i usporedili ih s uobičajenom bijelom bojom, a eksperiment je pokazao impresivne rezultate.

– Infracrvena kamera daje vam očitanje temperature baš kao što bi termometar izmjerio ima li netko vrućicu. Ova očitanja potvrdila su da naša boja ima nižu temperaturu – i od svoje okoline i od komercijalnih predmeta – rekao je Ruan.

Eksperiment je dokazao da nova boja može održavati nižu temperaturu pod izravnom sunčevom svjetlošću i reflektirati više ultraljubičastih zraka. Sad, zamislite da se ova boja koristi u svim našim gradovima na svim zgradama i cestama. Ne bi li to bio kreativan način borbe protiv globalnog zagrijavanja?