Glumačka legenda zaslužna je za jedan automobil: Zbog Seana Conneryja nastala je Toyota 2000GT Cabrio!

Visoki škotski glumac specificrao je jedan Bondov automobil po svojim mjerama

Dana 31. listopada, Sir Sean Connery preminuo je u dobi od 90 godina. On se proslavio prvim filmom u kojem je glumio britanskog tajnog agenta 007, da bi potom postao utjelovljenje Jamesa Bonda te ga igrao u ukupno šest filmova. Sa svojim prirodnim šarmom i muškom karizmom, Conneryjev Bond ubrzo je Aston Martin DB5 pretvorio u skupi kolekcionarski predmet.

Međutim, iako Connery nije Aston Martin učinio nimalo boljim ili lošijim, njegova visina od 188 centimetara zahtijevala je par jedinstvenih 2000GT-a koje je Toyota izradila posebno za filmsku adaptaciju romana Iana Fleminga – You Only Live Twice (Samo se dvaput živi) iz 1967. Jedan od tih filmskih automobila još i danas je parkiran u Toyotinom muzeju automobila.

Izgrađen u ograničenom broju zajedničkim ulaganjem Toyote i Yamahe, 2000GT je došao sa svime što se moglo očekivati od sportskog Gran Turisma iz 1967. godine, uključujući elegantno aluminijsko kućište, luksuznu kabinu, ovjes s dvostrukim ramenima, 2,0-litreni šestcilindrični linijski motor s dvije bregaste osovine i mjenjač s pet brzina. U kasnijim godinama motor je narastao na 2,3 litre, a trostupanjski automatski mjenjač pridružio se popisu opcija. Međutim, funkcionalni mekani krov nije bio u planovima – čak ni za Jamesa Bonda.

Toyotin tim prvo je predložio Targa top, ali produkcija je zatražila kabriolet kako bi se bolje snimila lica glumaca. Toyota je imala samo dva tjedna da to ostvari, a nakon što su uklonili krov, također su spustili automobil za oko centimetar. Vjetrobran je zatim zamijenjen zamjenjivim akrilnim dijelom kako bi se olakšalo snimanje.

Kabriolet je otkrio zaposlenik Toyote na Havajima, nakon čega ga je tvrtka vratila u Japan na potpunu restauraciju. Do 1970. godine samo je 351 primjeraka 2000GT napustilo tvornicu Yamaha Motors, i to svi u obliku kupea.