VIDEO: Pogledajte slijetanje ogromnog američkog transportnog zrakoplova C-17 bez nosnih kotača!

Nije zabilježena nikakva ozljeda, a hitno slijetanje nije imalo nikakve veze s napadom

C-17 Globemaster III trenutno je drugi najveći zrakoplov u floti američkog ratnog zrakoplovstva. Iako vojni piloti prolaze kroz impresivne, a ponekad i neočekivane trenutke u svojoj karijeri ova posada američke vojske na C-17 Globemasteru III doživjela je hitno slijetanje 18. listopada i to bez upotrebe nosnih/prednjih kotača zrakoplova.

Iako je impresivno  gledati kako teški zrakoplov naizgled gotovo besprijekorno slijeće na uzletište Kandahar u Afganistanu, ali ako malo bolje pogledate slijetanje aviona vidjet ćete iskre koje dolaze s C-17 nakon što nosom aviona dotakne pistu. U nedavnom incidentu u Afganistanu, prednji stajni trap C-17 nije se spustio, pa je tako masivan zrakoplov morao sletjeti bez njih, sletjevši pritom s nosom na pistu. Srećom, nije zabilježena nikakva ozljeda, a hitno slijetanje nije imalo nikakve veze s neprijateljskim napadom, prema glasnogovorniku američkog ratnog zrakoplovstva pukovniku Sonnyju Leggettu, koji je dodao da specijalni tim trenutno istražuje što se dogodilo. Kada gledate snimku, primijetite da su vrata odjeljka nosnog podvozja otvorena, ali iz njih ne izlaze kotači. Snimke otvorenih vrata bez spuštenih kotača prikazane su na kraju YouTube videozapisa.

Istaknimo i da je C-17 Globemaster III impresivna leteća transportna platforma. Trenutno je to drugi po veličini zrakoplov u floti američkog ratnog zrakoplovstva, koji dolazi nakon C-5M Super Galaxy. C-17 ima nadimak Buda. Može prevesti čak 102 padobranca, 54 ambulantna medicinska pacijenta ili 85 tona tereta. Njime leti tročlana posada i može letjeti izravno iz SAD-a u gotovo bilo koji dio svijeta uz nadopunu goriva u zraku.