Projekt u Australiji: Tesla konstruira ogromnu bateriju za skladištenje energije!

Bateriju nazvanu Big Battery, Tesla će izgraditi u blizini grada Geelonga, otprilike 70 kilometara jugozapadno od Melbournea

Australijska jugoistočna država Victoria, podići će kapacitet baterija u strujnoj mreži, zahvaljujući novom partnerstvu s Teslom u izgradnji ogromne baterije od 300 megavata, navodi se u blogu na web stranici australske vlade. Nova mrežna baterija pomoći će u skladištenju obnovljive energije i stabilizaciji mreže.

Bateriju nazvanu Big Battery, Tesla će izgraditi u blizini grada Geelonga, otprilike 70 kilometara jugozapadno od Melbournea. Očekuje se da će baterija pružiti mogućnosti prenapona do 300 megavata, uz 450 megavat sati skladištenja energije. Baterija je trostruko veća od početnog Teslinog sustava od 100 MW izgrađenog u Hornsdaleu u Južnoj Australiji, koji je tada bio najveći na svijetu kada je dovršen, a sada je povećan na 150 MW. 

Kao dobro povezano područje s vjetroelektranama duž južne obale Australije, Geelong je idealno mjesto jer sadrži velike solarne instalacije sjeverno od Viktorije, kao i dalekovode koji povezuju veći dio države s nacionalnom elektroenergetskom mrežom. 

Francuska tvrtka Neoen, koja se bavi obnovljivom energijom, planira platiti instalaciju velike mreže baterija. Neoen je tvrtka koja već upravlja najvećom australijskom solarnom farmom, uz još nekoliko projekata. Potrošači električne energije u Victoriji platit će upotrebu baterije putem računa za struju, a u konačnici cijeli projekt u Južnoj Australiji predvidio je pad, a ne rast računa za struju.

Ovo će biti glavni korak za obnovljivu energiju u Victoriji jer će funkcionirati kao međuspremnik za vjetar, solarnu energiju i druge oblike obnovljivih izvora energije.

Kako klimatska kriza predstavlja sve veću opasnost za resurse, dobro je vidjeti kako se velika država poput Australije počinje kretati prema izlasku iz industrije fosilnih goriva. Teslina baterija relativno je mali korak u usporedbi s tradicionalnom proizvodnjom energije, ali mogla bi biti i pionirski poligon za još veću primjenu širom svijeta. Dakle, Tesla ne proizvodi samo automobile.