Inovativni Michelinov proizvod: Nova guma čini vaš automobil sedam posto učinkovitijim!

Guma koja će biti dostupna u 56 veličina (između 15 i 21 inča) od 1. ožujka 2021. trebala bi trajati dulje od trenutnih tipova guma

Proizvođač guma Michelin sljedeće će godine predstaviti novu vrstu guma koja bi automobile učinila do 7 posto učinkovitijima. Ovo bi trebalo biti odlično rješenje, posebno za električne automobile jer iz Michelina kažu:

– Električni automobil na gumama e.Primacy može lako prijeći 30-ak kilometara dalje od usporedivog modela na našim trenutnim gumama.

Michelin je tijekom prezentacije otkrio ključne detalje nove gume e.Primacy. Poznati proizvođač guma iz francuskog Clermont-Ferranda istaknuo je da je proizvodnja ove ekološki dizajnirane gume u potpunosti CO2 neutralna.

– Čitav lanac učinili smo održivijim. On započinje s vađenjem naših sirovina u našim tvornicama koje koriste zelenu energiju i završava s načinom na koji ponovno koristimo gume na kraju njihova životnog ciklusa. Ovo je prva guma za koju je točno poznato koliki je utjecaj ovog proizvoda na okoliš. 

Uz to, Michelin kaže da će nova guma dati značajan doprinos procesu povećanja učinkovitosti automobila. Zbog poboljšanog sastava gume, između ostalog, gume imaju niži otpor kotrljanja, što znači da motor automobila ne mora uložiti toliko napora da bi se gume okretale. Budući da je za to potrebno manje energije, od spremnika za gorivo ili od baterija dobivate više kilometara. Za električni automobil s dometom od 400 kilometara doseg se povećava za oko sedam posto s ovom gumom, što je oko 30 kilometara po punjenju. Guma koja će biti dostupna u 56 veličina (između 15 i 21 inča) od 1. ožujka 2021. trebala bi trajati dulje od trenutnih tipova guma. Michelin tvrdi da je nakon 30.000 kilometara e.Primacy i dalje guma koja ispunjava europska pravila koja vrijede za nove gume tijekom vožnje po mokrim cestama. Budući da gumu trebate mijenjati rjeđe, na 35.000 kilometara trebali biste uštedjeti oko 80 eura. Ovo bi mogao biti zanimljiv proizvod svim vozačima koje zanimaju uštede – vidjet ćemo kakvi će biti parametri sigurnosti.