Dječje sjedalice nakon prometne nesreće: Osiguravajuće kuće priznaju štetu ako su oštećene ili uništene!

Ako u sjedalici nije bilo djece prilikom sudara - teret dokazivanja oštećenja sjedalice je na vama

Jedna čitateljica pitala nas je što učiniti s dječjom autosjedalicom nakon prometne nesreće. U sjedalicama nisu bila djeca, ali ona misli da su pretrpjele oštećenja i pita može li se šteta naplatiti kod osiguravatelja. Obaveznim autoosiguranjem pokrivena su i uništenja ili oštećenja stvari putnika u vozilu.
Dakle, šteta na sjedalici je pokrivena te se priznaje kao i oštećenje vozila – ako je oštećena ili uništena! Ključno pitanje je li sjedalica uništena ili oštećena! Ako jest – pokrivena je obaveznim autoosiguranjem. Na vama je teret dokazivanja štete na sjedalici.
Inače, kod udarca, ako je dijete u sjedalici pojas na sjedalici se rasteže 10 do 15 posto i sposobnost ponovnog apsorbiranja nedvojbeno je bitno smanjena. Treba uzeti u obzir i kako tzv. kopča pojasa  može biti oštećena. U pravilniku broj 44 Ekonomske komisije za Europu (Ujedinjenih naroda), koji se bavi sigurnošću djece u motornim vozilima, pod brojem propisana je jedinstvena odredba kojom se preporučuje zamjena sjedalica koje u nesreći budu izložene snažnim naprezanjima. To je i preporuka proizvođača sjedalica.

Ako u sjedalici nije bilo djece prilikom sudara – teret dokazivanja oštećenja sjedalice je na vama.