Kanada ima ozbiljan problem: Losovi na cestama oblizuju automobile prekrivene solju!

Sol je važna divljači jer razvija kosti, rogove, snaži imunitet... Losovi koriste gužve na cestama kako bi se počastili pa nerijetko oblizuju automobile

U neke dijelove svijeta stigla je zima premda smo kalendarski još u jeseni. Sa zimskim uvjetima dolaze i specifični problemi, a vlasti u Jasperu u kanadskoj Alberti doskočili su im postavljanjem ekrana s upozorenjem uz cestu. Na njemu se izmjenjuju poruke: “Ne dajte losovima” i “Da vam ližu automobil”. Zimske službe posipaju ceste solju, a ona potom završava i na automobilima. Sol je važna divljači jer razvija kosti, rogove, snaži imunitet… Losovi koriste gužve na cestama kako bi se počastili pa nerijetko dolaze na ceste i oblizuju automobile.

Kanadske vlasti to vide kao veliki problem jer ih je sve više na cestama, a to može rezultirati teškim prometnim nesrećama u kojima će stradati životinje, ali nerijetko i ljudi. Zbog toga je savjet vozačima da pokušaju otjerati losove upotrebom sirene, ali i laganom vožnjom – što dalje od ljubitelja soli.