Skupljač prašine iz automobilskih guma: Patentiran je uređaj koji lovi opasnu mikroplastiku!

Koristeći niz elektrostatičkih ploča, uređaj trenutno lovi 60% svih čestica u zraku

Inovativni uređaj koristi elektrostatiku i protok zraka oko kotača za hvatanje čestica guma kao i za obradu i ponovnu upotrebu u raznim aplikacijama, stvarajući sustav zatvorene petlje. Svi znamo da se gume troše, ali nikada ne razmislimo kamo ide sitna prašina. Mikroplastika se obično povezuje s plastikom za jednokratnu uporabu, ali u Europi se godišnje proizvede pola milijuna tona zbog trošenja guma. Ulazi u naše plovne putove, hranu koju jedemo i zrak koji udišemo, čineći do 50% emisija mikročestica PM2.5 i PM10 iz cestovnog prometa. 

Presudno je u prometu razmotriti posljedice trošenja guma, tako da ne zamjenjujemo jedan izvor onečišćenja drugim. Prošlog srpnja vlada Velike Britanije uputila je poziv na akciju i zatražila rješenja, a tehnologija The Tyre Collectivea odgovor je na to pitanje.

Oni su otkrili da čestice guma koje s trošenjem odlaze s gume pozitivno nabijene zbog trenja. Koristeći niz elektrostatičkih ploča, uređaj trenutno lovi 60% svih čestica u zraku. Niske je energije i može se napajati izravno iz alternatora automobila. Testirano rješenje rezultat je suradnje sa stručnjacima za aerodinamiku i znanost o materijalima s Imperial Collegea. Smješten blizu mjesta gdje se guma susreće s cestom, s dovoljnim razmakom od tla, uređaj iskorištava protok zraka oko kotača. Pričvršćen je na zglob kotača, slobodan za kretanje i okretanje s ovjesom i prilagodljiv različitim vozilima. Snimljene čestice gume pohranjuju se u uložak unutar uređaja i prikupljaju tijekom servisiranja.

Gume su prikriveni izvor zagađenja mikroplastikom, a zdravstene posljedice udisanja tih čestica mogu biti vrlo opasne. EV i regenerativno kočenje dramatično će smanjiti emisije štetnih plinova, a ostat će trošenje guma i kočnica – za rješenje tog problema nudi se ovaj patent.