Moderni automobili: Teslin ključ moguće je ekspresno hakirati!

Model X, s cijenom od najmanje 90.000 eura, radi s radio-upravljanim ključem za paljenje koji automatski otključa vozilo čim mu se približit

Znanstvenici su uspjeli hakirati ključ automobila Tesle Model X za nekoliko minuta. Istraživači sa Sveučilišta u Leuvenu (Belgija) uspjeli su zaobići sigurnost automobila, preuzeti kontrolu nad automobilom i odvesti se s njim. Tesla je nakon toga brzo objavio novo ažuriranje softvera kako bi riješio probleme.

Model X, s cijenom od najmanje 90.000 eura, radi s radio-upravljanim ključem za paljenje koji automatski otključa vozilo čim mu se približite. To radi putem Bluetooth Low Energy (BLE) signala koje automobil prima. Signale hvata uređaj u automobilu koji kontrolira Teslin sigurnosni mehanizam – elektroničku upravljačku jedinicu (ECU). Istraživački tim uspio je manipulirati softverom koji se povezuje s ECU-om kako bi mogli natjerati uređaj da vjeruje da ima ispravan ključ. Nakon toga trebalo je samo nekoliko minuta da se ukrade automobil.

– Iskoristivši dvije slabosti možemo ukrasti automobil za nekoliko minuta. Na udaljenosti od pet metara šaljemo poruku koja aktivira ključ cilja. Tada na taj ključ možemo poslati svoj softver kako bismo preuzeli kontrolu nad njim. Ovaj postupak traje jednu i pol minutu i lako se može provesti na udaljenosti većoj od 30 metara – objašnjava istraživač Benedikt Gierlich.

Nakon hakiranja ključa možemo dobiti poruke o otključavanju kako bismo otvorili automobil. Tada uspostavljamo vezu s dijagnostičkim sučeljem vozila. Tada možemo spojiti prilagođeni ključ na automobil, pokrenuti automobil i odvesti se. 

Ovo nije prvi put da istraživači iz Leuvena hakiraju Teslu. Na taj su način i ranije mogli kopirati ključ iz Modela S.