Želite li registarske pločice po izboru: Cijena je visoka!

Pravo na korištenje registarskih pločica po izboru je pet godina od dana registracije vozila

Oduvijek ste imali potrebu za naglašavanjem svoje individualnosti. Zašto se ta potreba ne bi realizirala i kroz personalizirani registarski broj na registarskim pločicama vašeg vozila? Personalizirane registarske pločice stvar su prestiža diljem svijeta. Skup je to sport u većini zemalja uz koji se vežu basnoslovne svote. Situacija kod nas je bar  s financijske strane daleko povoljnija. Svega 2000 kuna za par takvih registarskih pločica.  

Brojni s obzirom na prihvatljivu cijenu mogu ostvariti želju da im registarske pločice krasi osobno ime, nadimak, ime djeteta, naziv tvrtke ili nešto posve peto. Sve to pod uvjetom da se uklapa u okvire utvrđene propisom. 

Ako baš želite da Vam čitavo ime, primjerice IVANA ili ime i datum rođenja IVO-28 odnosno nadimak MUCKO piše na registarskim pločicama to je moguće, riječ je o registarskim pločicama po izboru. Naravno provokativni i nemoralni sadržaji nisu dopušteni. Ne dozvoljavaju propisi baš da vam se mašta razigra.

Što kaže Pravilnik o registraciji i označavanju vozila na temu: registarske pločice po izboru?

Vlasnik vozila može po izboru odabrati registarski broj koji se sastoji od najmanje tri do najviše sedam brojčanih ili slovnih znakova ili od kombinacije brojčanih i slovnih znakova na dijelu registarske pločice iza oznake registracijskog područja i grba Republike Hrvatske. Takav registarski broj simetrično je otisnut te uključuje i strana slova X, Y i W.

U slučaju izbora numeričkih znakova obvezno je odabrati najmanje jedan slovni znak. Između brojčanih i slovnih oznaka obvezna je crtica, a između slovnih oznaka može se odabrati crtica. Crtica se računa kao jedan od znakova.

Takav registarski broj odobrava ministarstvo nadležno za unutarnje poslove ako po svom sadržaju nije provokativan, neetičan ili protivan pravnom poretku, ako drugom vozilu već nije dodijeljen registarski broj zbog kojeg može doći do dupliranja prilikom transliteracije registarskih brojeva i ako se ne podudara s kombinacijom znakova registarskog broja propisanom za oldtimere.

Međutim, svaka sreća ima ograničeno vrijeme, sreća koja se zove pravo korištenja ima ograničen period korištenja Pravilnikom. Mogućnost produženja sretnog perioda ovisi naravno o financijskim mogućnostima vlasnika vozila. 

Pravo korištenja registarskih pločica po izboru  je pet godina od dana registracije vozila. Međutim, pravo njihovog korištenja može se produžavati svakih pet godina uplatom propisane naknade. Ako vlasnik vozila u roku 15 dana od isteka prava korištenja ne uplati propisanu naknadu, dužan je odjaviti vozilo. Prilikom odjave vozila vlasnik vozila dužan je vratiti registarske pločice te priložiti prometnu dozvolu radi evidentiranja odjave vozila.

Koliko takva individualizacija registarske pločice košta? Koja je točno cijena registarskih pločica po izboru? Odgovor se nalazi u Rješenju o utvrđivanju cijena obrazaca, registarskih, pokusnih, prenosivih i izvoznih pločica i iznosi: 1. Registarske pločice – par – 2.000 kn; 2. Registarska pločica – komad – 1500 kn; 3. Registarska pločica – zamjena za oštećenu – komad – 1.500 kn. Bitna napomena. Trebate razlikovati registarske pločice po izboru od registarskih pločica narudžbi. Važno je a i cijene su drugačije. O tome ćemo pisati uskoro.