Divan život: Druga prilika filmskog klasika koji je podbacio u kinima

Snimljen s budžetom od 3.18 milijuna dolara film Franka Capre na kino blagajnama je vratio svega 3.3 milijuna dolara i RKO Picturesu donio minus od 525 tisuća dolara

Božićni film mora biti emotivan, odnosno melodramatičan, s moralnom porukom i primjesama humora, a Divan život (It’s a Wonderful Life, 1946.) Franka Capre toga ima koliko hoćete. Priča o dobrom čovjeku koji pomaže lokalnoj zajednici primjer je idealizirane bajkovite arkadije kakvu nećete pronaći u svakodnevnom životu. Divan život je božićni klasik, a nekoć, u vrijeme premijere, zbog njega su šefovi studija bili neutješni. Snimljen s budžetom 3.18 milijuna dolara na kino blagajnama je vratio svega 3.3 milijuna dolara i RKO Picturesu donio minus od 525 tisuća dolara, što u ono vrijeme nije bilo malo.

Divan život postao je dio arhivske građe, zaboravljen u skladištu studija sve do događaja 1974. godine koji je promijenio sudbinu ovog klasika. Naime, tada je RKO Pictures propustio obnoviti komercijalna prava na film, smatrajući ga nekomercijalnim. Što to znači? Od tog trenutka sva televizijska mreža mogla ga je prikazivati besplatno, a to je poklon koji se ne odbija. James Stewart, njegov anđeo čuvar i dobrodušna američka provincijalna zajednica ušli su u gotovo svaki dom te je Divan život postao jedan od sinonima za božićne blagdane. U međuvremenu, 1998. godine RKO je uspio vratiti prava na film, ali dotad je već obišao cijeli svijet. Samo je na video formatima objavljeno više stotina izdanja filma.

– Ovo je najluđa stvar koju sam ikad vidio. Film sad živi neki svoj život. Sad se osjećam kao otac čije je dijete postalo predsjednik – rekao je 1984. godine redatelj Frank Capra.