Nosite li vezice s ključevima oko vrata, skinite ih: U slučaju sudara mogu biti opasne!

Jednom je vozaču probijen trbušni zid kad je zračni jastuk pritisnuo set ključeva na njegovo tijelo, a drugome su probijena pluća identifikacijskom karticom s posla

Promet je jednadžba s mnogo varijabli, a mnoge od njih kontrolirate vi i probajte učiniti sve da smanjite mogućnost teškog ozljeđivanja zbog neke sitnice. Zanimljivo upozorenje došlo je iz policijske postaje u engleskom Devonu. Tamošnji policajci savjetuju vozače i suvozače da ne nose vezice oko vrata s privjescima. Razlog? U slučaju sudara i aktivacije zračnih jastuka može doći do teškog ozljeđivanja zbog uzice, koja je oko vrata ili privjesaka – identifikacijskih kartica s posla, ključeva… Pri sudaru i detonaciji zračnih jastuka nastaju velike sile i sve što vam se nalazi oko vrata može biti opasno. Dva su slučaja potvrđena u praksi u Velikoj Britaniji – jednom je vozaču probijen trbušni zid kad je zračni jastuk pritisnuo set ključeva na njegovo tijelo, a drugome su probijena pluća identifikacijskom karticom s posla.
Dakle, skinite vezice s vrata kad sjedate u automobil i odložite ih u torbu, ruksak ili u pretinac. Najbolje bi bilo odložiti ih u pretincu koji ima mogućnost zatvaranja.