Nova tehnologija: Honda ima filtar kabine za automobile koji uništava koronavirus!

Ispitivanja su pokazala da filtar uklanja 99.8 posto kapljica virusa koji cirkuliraju u zraku u roku od 15 minuta i 99.9 posto u razdoblju od 24 sata

Honda je razvila novi filtar kabine za automobile. Prema proizvođaču automobila, ova maska za automobil filtrira 99.8 posto svih virusa iz zraka u roku od petnaest minuta. Iako ne postoji standardna metoda za utvrđivanje djelotvornosti automobilske maske protiv Covida 19, takav filtar – baš poput pranja ruku i nošenja maske za usta – ne čini se lošom idejom. Honda je sada razvila takozvani filtar zraka Kurumask. Premda ovo putnike ne štiti od virusa izvana, uklanja ih iznutra. Ispitivanja su pokazala da filtar uklanja 99.8 posto kapljica virusa koji cirkuliraju u zraku u roku od 15 minuta i 99.9 posto u razdoblju od 24 sata. Prema Hondi, filtar će funkcionirati najmanje godinu dana.

– Želimo da se vozači osjećaju sigurno i ugodno čak i kada prozore automobila drže zatvorenima po hladnom vremenu – rekao je Takaharu Echigo, koji je vodio razvoj filtra, koji se lako može postaviti na filtar kabine.

Honda je svoj novi filtar ugradila u model N-Box, a nastavit će i s ugradnjom u druga vozila. Cijena filtra je oko 50 eura te se preporučuje zamjena svakih 15.000 kilometara ili već spomenutih godinu dana.