Pazite, snima se: Automobili čuvaju gomilu podataka, a tako je riješen i jedan slučaj ubojstva!

Budući da infotainment sustavi obično nisu 'zaključani' zaporkom ili otiskom prsta, policija im može lakše pristupiti

Nije tajna da pametni telefoni prikupljaju gomilu podataka o svojim vlasnicima, ali automobili su čak veća riznica informacija. Kad malo bolje razmislite, mogu pohraniti sve, od telefonskih poziva i SMS-ova do mjesta na koje ste putovali. Međutim, to je samo grebanje površine, jer neka vozila prikupljaju mnogo više podataka. U slučaju mehaničara iz Michigana koji je misteriozno ubijen 2017. godine, a prošle su dvije godine bez ijednog uhićenja, detektivi su istražili žrtvin Chevrolet Silverado koji je ukraden otprilike u isto vrijeme kad se dogodilo i ubojstvo. Kao dio istrage, policija je otkrila:

– Snimke tuđeg glasa koji bira pomoću glasovnih naredbi funkcije na radiju.

Vlasti su pustile žrtvinu obitelj da presluša snimke i uspjeli su identificirati osobu kao Joshua Wessela, koji je sa žrtvom radio mehaničarske poslove na automobilima i motociklima. S imenom navodnog ubojice, policija je uspjela rekonstruirati posljednje sate prije ubojstva i uhititi Wessela.

Vozila također pohranjuju niz drugih podataka, uključujući brzinu i ubrzanje, kao i kada se vrata otvaraju i zatvaraju. Također mogu pohraniti glasovne naredbe, upotrebu sigurnosnog pojasa i pojedinosti poput kada i gdje su bila uključena svjetla.

Zbog toga su vozila izvor informacija u ovakvim situacijama. Premda ove informacije mogu privesti kriminalce pred lice pravde, postoje velike zabrinutosti zbog privatnosti i uhođenja. Budući da infotainment sustavi obično nisu ‘zaključani’ zaporkom ili otiskom prsta, policija im može lakše pristupiti. Zato službenici zakona mogu ponekad iz automobila izvući inkriminirajuće tekstualne poruke, pozive ili datoteke iz automobila puno lakše nego što bi mogli iz mobitela osumnjičenog.