Strah znanstvenika iz Velike Britanije: Cjepiva možda neće djelovati na južnoafričku mutaciju koronavirusa!

Mutirani protein koronavirusa može ga učiniti 'manje osjetljivim' na cjepiva

Moguće  je da cjepiva protiv COVID-19 neće funkcionirati na novoj mutaciji COVID-19 koja je pronađena u Južnoj Africi. Južna Afrika i Velika Britanija otkrile su u posljednjih mjesec dana nove i inačice koronavirusa COVID-19 koje se lakše prenose. Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da se jako zabrinuo zbog inačice koronavirusa identificirane u Južnoj Africi. Izvanredni profesor za staničnu mikrobiologiju na Sveučilištu Reading, Simon Clarke, potvrdio je sličnosti između dvije nove inačice, ali naglasio je kako ona pronađena u Južnoj Africi ima niz dodatnih mutacija … koje su zabrinjavajuće.

Clarke je također rekao da opsežnije izmjene ili mutacije uključuju ključni dio virusa nazvan spike protein – koji virus koristi da zarazi ljudske stanice i može virus učiniti manje osjetljivim na imunološki odgovor koji pokreću cjepiva. Virolog i profesor na Sveučilištu Warwick za molekularnu biologiju također je naglasio kako južnoafrička varijanta ima višestruke mutacije proteina.

Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin, zajedno s profesorom medicine Regiusom Johnom Bellom sa sveučilišta u Oxfordu, tvrde da testiraju cjepivo na novim inačicama koronavirusa i kažu da se potrebna podešavanja mogu napraviti za otprilike šest tjedana. Iz Public Health Englanda priopćili su kako trenutačni dokazi ne upućuju na to da cjepiva protiv COVID-19 neće zaštititi ljude od mutiranih inačica virusa. U međuvremenu, najbogatije zemlje svijeta već su počele cijepiti cijelu populaciju kako bi zaustavile širenje bolesti odgovorne za 1.8 milijuna smrtnih slučajeva i devastiranu globalnu ekonomiju.

Znanstvenici su također dodali da su i britanska i južnoafrička inačica povezane s većim virusnim opterećenjem, što znači veću koncentraciju virusnih čestica u tijelima zaraženih pacijenata – uz mogućnost povećanja brzine prijenosa.

Znanstvenike zabrinjava mogućnost da bi cjepiva mogla djelovati na britansku inačicu koronavirusa COVID-19, ali i postojanje velikog znaka pitanja u vezi s tim hoće li se pokazati i učinkovitima protiv južnoafričke mutacije.

Kriza COVID-19 bez presedana je na previše načina da bi se mogla računati. Iako su mnoge agencije, institucije i tvrtke nadmašile očekivanja u mobilizaciji da smanje i spriječe širenje koronavirusa putem zaključavanja, sigurnosnih mjera i kandidata za cjepivo ostaje za vidjeti jesu li dosadašnji globalni napori na visini zadatka da okončaju ovu tragičnu i svjetski povijesnu pandemiju u 2021. godini.