Novi vlak: Kao pogonsko gorivo koristit će i metan iz kanalizacije!

Premda biometan u atmosferu oslobađa ugljik, zagovornici tvrde da bi se on ionako oslobodio prirodnim postupcima

Ljudi bi se uskoro mogli prevoziti vlakovima koji troše njihov otpad i otpad životinja. Inženjeri koji stoje iza BioUltre, Ultra Light Rail partnera, imaju za cilj zamijeniti gradske vlakove i tramvaje vozilima pokretanim alternativnim gorivima na biometan kako bi pomogli okolišu.

ULR Partners dobio je bespovratna sredstva u iznosu od 530.000 kuna od Vlade Ujedinjenog kraljevskog iz Fonda za održive inovacije za razvoj vlaka na biometan. Tvrtka planira upotrijebiti ovaj novac za razvoj održivih vagona kapaciteta za prijevoz do 120 putnika. Biometan je vrsta biogoriva dobivenog iz nekoliko otpadnih proizvoda, uključujući mulj iz kanalizacije, ostatke usjeva u poljoprivredi, stajski gnoj i otpad od hrane. Sve ih bakterije razgrađuju kako bi proizveli plin koji se, pak, koristi kao čistije alternativno gorivo.

Premda biometan u atmosferu oslobađa ugljik, zagovornici tvrde da bi se on ionako oslobodio prirodnim postupcima, a ako se koristi kao goriva komponenta jednostavno dobiva novu svrhu s kojom sprječava potrebu za sagorijevanjem fosilnih goriva.