Sustav za odvod ispušnih plinova u vozilu: Kako prepoznati kvar?

Neispravne dijelove ispušnog sustava treba što prije zamijeniti ili popraviti. Pogotovo ako vam ispušni plinovi ulaze u kabinu
Sustav za odvod ispušnih plinova složen je poput ostatka automobila. Osim odvoda plinova taj sustav ih i pročišćava. Kako uočiti da je na sustavu za odvod ispušnih plinova došlo do curenja ili propuštanja?
Premda se ozbiljnost puknuća u sustavu ispušnih plinova razlikuje, oni će gotovo uvijek stvoriti jedan ili više simptoma. Ako ga ne popravite, to bi kasnije moglo dovesti do drugih problema.
Do ispuštanja ispušnih plinova dolazi kada ispušni plinovi istječu iz ispušnog sustava vašeg vozila prije nego što dođu do ispušne cijevi. Također, može doći do puštanja u samoj cijevi ili loncu. U ispravnim vozilima ispušni plinovi ispuštaju se iz cijevi. Nažalost, nije rijetkost da neki od tih plinova iscure prije nego što dođu do cijevi. Ispušni plinovi mogu izlaziti između komore za izgaranje motora i ispušne cijevi. Propuštanje ispušnih plinova problematično je iz nekoliko razloga. Prvo, mogu senzori vjerojatno neće imati optimalan protok ispušnih plinova, što može dovesti do toga da vaš motor sagorijeva previše ili nedovoljno goriva. Curenje ispušnih plinova loše je za okoliš, pogotovo ako plinovi izlaze prije katalizatora. Curenje ispušnih plinova može predstavljati rizik za zdravlje vas i vaših putnika.
Curenje se može dogoditi zbog korozije, dugogodišnjeg korištenja, udarca podvozja o kamen ili rubnik te zbog tvorničke greške. Kada se dogodi ispuštanje, možete primijetiti nekoliko simptoma: vibracije koje izvor imaju u ispušnom sustavu, zviždanje koje dopire iz motornog prostora, povećanje potrošnje goriva… Često će se uključiti i lampica motora, a može se čuti i zveketanje koji dolazi iz katalizatora.
Ispušni plinovi mogu curiti bilo gdje, sve do samog kraja ispušne cijevi. Najčešće dolazi do propuštanja na ispušnom razvodniku. Ispušni kolektor odgovoran je za sakupljanje ispušnih plinova iz svih cilindara motora i usmjeravanje kroz jednu cijev, što na kraju dovodi do katalizatora – kao i jednog ili dva senzora kisika – prije nego što stigne do ispušne cijevi. Ispušni razvodnik najčešće treba zamijeniti.
Zbog svega navedenog, neispravne dijelove ispušnog sustava treba što prije zamijeniti ili popraviti. Pogotovo ako vam ispušni plinovi ulaze u kabinu.