Najpoznatije istraživanje kvalitete automobila: Dominiraju Japanci i Korejci, Tesla blizu dna poretka!

Prva marka je Lexus, a Porsche 911 je ukupno najpouzdaniji automobil od svih

J.D. Power je zasigurno najpoznatije istraživanje kvalitete automobila. U posljednje 32 godine vlasnici trogodišnjih automobila anketirani su u SAD-u s pitanjima koliko su problema imali sa svojim vozilima, a od toga je stvorena i godišnja Studija o pouzdanosti vozila. Rezultati studije za 2021. godinu govore o značajnim promjenama i usponu nekih marki. Spomenimo da je kontaktirano više od 32 tisuće vlasnika vozila.

J.D. Power mjeri pouzdanost svake marke u kategoriji Problemi na 100 vozila ili PP100 te korištenjem ove jedinice vidimo da je prosjek problema s vozilima pao za 10% u odnosu na istraživanje objavljeno prošle godine. Po rezultatima studije, trogodišnji automobili nikada nisu bili kvalitetniji. Lexus nastavlja svoju tradiciju izrade izuzetno pouzdanih automobila, devetim prvim mjestom u studiji J.D. Power. Dva vodeća imena s popisa ne bi trebala iznenaditi. Lexus i Porsche neprestano nude izuzetno dobro izrađena vozila koja funkcioniraju unatoč sve većoj razini tehničke složenosti. Lexus je na prvom mjestu već 9 puta u posljednjih 10 godina, što je impresivno. Ove godine ušao je s rezultatom od samo 81 PP100 (prosjek za sva vozila je 121 PP100). Porsche je na drugom mjestu s 86 PP100, a Porsche 911 je ukupno najpouzdaniji automobil od svih. Kia je trećeplasirana marka s 95 PP100, a na tom mjestu je smanjenjem svog PP100 rezultata za 35 u odnosu na rezultat iz 2020. godine. To također čini Kiu najboljom nepremium markom za masovno tržište. Slijede Toyota i Buick, zaokružujući prvih pet. Odličan je rezultat korejskih marki Kije, Hyundaija i Genesisa koji imaju kombinirano 99 PP100. Prosjek europskih marki je 131 PP100.

Tesla je prvi put dio ovog popisa, ali ne dobiva punu procjenu jer kompanija ne želi podijeliti podatke s J.D. Powerom o kontaktima vlasnika u 15 od 50 država. To znači da podaci nisu ponderirani tako precizno, no unatoč tome, za proizvođača električnih vozila stvari nisu sjajne. Prosjek je 176 PP100, što ga stavlja točno između Chryslera i Jaguara prema dnu popisa pouzdanosti automobilskih marki. Iza Tesle su Jaguar 186, Alfa Romeo 196 posljednji Land Rover, koji ima ocjenu 244 PP100.