Veliki planovi: Volkswagen u Europi gradi šest tvornica baterija!

VW tvrdi da ima tehnologiju ponovnog iskorištavanja 95 posto baterije

Volkswagen je otkrio najnoviji dio svog plana: gradnju šest novih tvornica baterija širom Europe. Postrojenja će, kako kaže VW, biti u pogonu do 2030. godine, a svaka će imati kapacitet od 40 gigavat-sati. Za usporedbu, Tesla tvrdi da njegova Nevada Gigafactory 1 ima godišnju stopu od 35 GWh. VW je također rekao da razvija način za recikliranje gotovo svih dijelova baterije i smanjenje cijena električnih vozila za 30 do 50 posto.

VW također planira ulagati u svoje mreže za punjenje širom svijeta, uključujući izgradnju još 3500 brzih punjača Electrify America u Sjevernoj Americi u 2021. godini, zajedno s povećanjem broja punionica s 560 na 800. U Europi, VW će povećati broj punjača u pogonu za pet puta, na 18.000 ukupnih punjača, a također planira veliko širenje u Kini.

Izgradnja tvornica baterija dio je VW-ovog plana za stjecanje veće kontrole nad svojim opskrbnim lancem. Prva VW gigatvornica koja je dosegla kapacitet od 40 GWh nalazi se u Švedskoj, a radit će zajedno s Northvoltom, proizvođačem baterija. Druga će biti u Njemačkoj, a njome će upravljati sam Volkswagen dok za ostale četiri tvornice proizvođač automobila traži partnere, uključujući jednu koja će se nalaziti u istočnoj Europi i jednu u Francuskoj ili Španjolskoj. Tvornice će pomoći VW-u da postigne svoj cilj proizvodnje milijun električnih vozila godišnje do 2023. i 1.5 milijuna godišnje do 2025. 

VW tvrdi da ima tehnologiju ponovnog iskorištavanja 95 posto baterije te da ima i mogućnost dvosmjernog punjenja. VW je rekao da će njegova vozila biti spremna za dvosmjerno punjenje ili upotrebu baterije automobila za napajanje elektronike u vašem domu do 2022. godine pomoću dvosmjerne zidne kutije.