Gužva na svemirskoj autocesti: NASA je poduzela korake da ne dođe do sudara letjelica u Zemljinoj orbiti!

SpaceX će morati pomaknuti svoje satelite Starlink s puta kako bi se NASA-inim satelitima i drugim letjelicama omogućio nesmetan rad i izbjegavanje sudara

Svemir, posljednja granica… Ljubitelji Zvjezdanih staza ovu kratku rečenicu pamte kao mantru, ali zasad je ta granica toliko uska da se čini poput onih koje omeđuju Andoru ili San Marino. Naime. u Zemljinoj orbiti velika je gužva, nekoliko privatnih tvrtki počelo je lansirati vlastite svemirske brodove u orbitu, a broj misija koje odlaze sa Zemlje uskoro će se povećati. S obzirom na sve veći broj satelita koje razne organizacije postavljaju u orbitu, sudari bi mogli postati stvarna prijetnja. Svemirska tvrtka Elona Muska, SpaceX, planira do kraja godine lansirati ukupno 1500 Starlink satelita (internetska veza). To bi moglo dovesti do značajnih problema s letjelicama i satelitima koje NASA sama radi ili planira lansirati, uključujući uz pomoć SpaceX-a.

Kako bi zaobišla taj problem, NASA je prošlog tjedna potpisala sporazum sa SpaceX-om s namjerom da formalizira snažni interes obje strane za razmjenu informacija kako bi se održala i poboljšala svemirska sigurnost. Prema sporazumu, SpaceX će morati pomaknuti svoje satelite Starlink s puta kako bi se NASA-inim satelitima i drugim letjelicama omogućio nesmetan rad i izbjegavanje sudara. To bi trebalo osigurati da je samo jedna strana odgovorna za premještanje satelita.