Četverogodišnjica lansiranja Teslina Roadstera u svemir: Znate li gdje je sad?

Znanstvenici misle da je ostao još samo aluminijski okvir automobila

Direktor Tesle Elon Musk može što god hoće… Suvlasnik je tvrtke koja proizvodi električne automobile, a istovremeno u kompaniji SpaceX konstruira rakete za svemirska putovanja. Jednu i drugu strast ujedinio je prije četiri godine kad je iskoristio test nove rakete Flacon Heavy da lansira u svemir jedan električni Tesla Roadster s lutkom svemirskog putnika, nazvanog Starman, po pjesmi Davida Bowieja. Uz veliki publicitet sve je prošlo u najboljem redu, a iz svemira smo dobili i snimke automobila. Na hi-fi sustavu automobila svirao je Bowiejev Space Oddity u neprekidnom loopu, sve je bilo puno simbolike, a Musk je opet profitirao jer je promocija oba posla prošla odlično.

Mnoge zanima gdje je Roadster sada? Sudeći po portalu Whereisroadster.com mali sportski automobil i svemirski putnik kruže oko Sunca i trenutno se kreću prema Marsu brzinom od 25.000 do 30.000 kilometara na sat. Roadster je udaljen više od 375 milijuna kilometara od Zemlje. 

Što je ostalo od Roadstera? Kamere su se odavno ugasile, baš kao i glazba. Svi materijali poput kože, gume ili boje su se raspali, izloženi ekstremnom zračenju. Svemir je negostoljubiv okoliš. Znanstvenici misle da je ostao još samo aluminijski okvir automobila. Neki procjenjuju da će čak pasti na Zemlju, ali za nekoliko milijuna godina…