Zbogom Ford Mondeu: Uskoro prestaje proizvodnja limuzine i karavan srednje klase!

Veliki pad prodaje dogodio se zbog rasta popularnosti SUV-ova

Ford je najavio da će početkom sljedeće godine prekinuti proizvodnju Mondea u svom pogonu u španjolskoj Valenciji, spustivši zavjesu nakon gotovo 30 godina proizvodnje izuzetno uspješnog modela koji je prodan u više od pet milijuna primjeraka.

Mondeo je pokrenut 1993. godine, bio je veliki hit u Europi, postajući statusni simbol u trenutku kada su poslodavci redovito uručivali službene automobile srednjim menadžerima. Oko 375.000 Mondea prodano je diljem Europe 1994. godine. Međutim, do 2020. godine godišnja prodaja u Velikoj Britaniji smanjila se na 2400 primjeraka, što je zasluga porasta potražnje za SUV-ovima.

Najavljujući odluku, Ford je ukazao na promjenu sklonosti kupaca. Zapravo, dva od svakih pet automobila koje je Ford prodao 2020. godine bili su SUV-ovi ili crossoveri, poput Kuge.

Tvornica u Valenciji gradit će više hibridnih motora i baterija za električne automobile. Kieran Cahill, potpredsjednik za proizvodnju u Ford of Europe, rekao je da promjene predstavljaju još jedan korak na Fordovom putu elektrifikacije i omogućavaju most prema potpuno električnim putničkim vozilima u budućnosti.