Glodavci vole kabele u automobilima: Probajte ih zaštititi!

Glodavci mogu napraviti veliku štetu na automobilu, a sve to može biti i iznimno opasno - otkaže li vam neki sustav u vožnji

Najteže je kad se na vlastitoj koži uvjerite u ispravnost savjeta koje dijelite, a priča ide ovako: obiteljski automobil nam stoji na parkiralištu u blizini Vukovarske ulice u Zagrebu. Osim par ogrebotina misterioznog porijekla (možda je NLO, a možda samo susjed koji nema naviku priznati svoj čin), nema nekih većih problema. Za dvanaestogodišnjim Mitsubishi Coltom i nije neka jagma pa kradljivcima nije zanimljiv. Uglavnom, prije dvije godine, u srpnju, supruga odlazi s autom na posao i javlja se plačućeg glasa. Obično je to signal da je ogrebala vozilo, odnosno da su zidovi podzemnih garaža sve uži (u gotovo svakoj mogu prepoznati ostatke crvene boje našeg Colta) ili da je na nekom parkirnom mjestu iskočio prijetvorni željezni stupić na koji je naslonila već terminalno ranjeni automobil. Ne, ovaj put je situacija bila mnogo kompleksnija:

– Ne mogu okretati volan! Razbit ću se – jecala je.

Objasnio sam joj da odmah stane sa strane i pričeka me. Doista, servo upravljača prkosio je poput nekih slavnih bjegunaca hrvatskom pravosuđu. Izgubi li napajanje električnom energijom upravljač je iznimno teško okretati, a tu uskače čvrsta muška ruka. Nekako sam auto odvezao do servisa i čekao dijagnostiku.

– Dobar dan – javlja se servisni savjetnik. Odzdravio sam i pripremio se na kataklizmički udar na obiteljski budžet.

– Nećete vjerovati, ovo nam se rijetko događa, ali događa se… Glodavci su vam pregrizli kabele letve volana i lambda sonde.

Glodavci… Pregrizli… Letve volana… Sonde… Nakon ovih riječi slijedi neugodni crescendo kad vam objave cijenu nestašluka Mickey Mousea i prijatelja.

– To će vas koštati 13.500 kuna! Treba zamijeniti lambda sondu i letvu volana.

Da skratim priču. Nisam imao namjeru voziti pa sam popio čašu vina za smirenje i, nakon prvog šoka, pronašao alternative (reparaciju letve volana – umjesto nove letve te zamjensku lambda sondu) pa sam s računa izbrisao kobnu jedinicu. Zaključak? Ne morate živjeti na selu, napad glodavca može vam se dogoditi i kilometar od ZG fontana i može biti iznimno opasan, ako vam neki sustav otkaže u vožnji. Prevenirajte to, kupite neki od sprejeva za odbijanje malih napasnika i poprskajte ključne vanjske dijelove vozila. To će spriječiti male nemani da na kabelima vašeg vozila liječe zubobolju, anksioznost zbog mačke koja živi u blizini… Uglavnom su malo skuplji od 100 kuna.