Kako u praksi funkcioniraju COVID putovnice: New York je prvi primjer!

Tvrtke i mjesta koja građani planiraju posjetiti mogu skenirati i potvrditi propusnicu kako bi provjerili osiguravate li uvjete za ulazak

U nedjelju 28. ožujka država New York objavila je dobrovoljnu COVID-19 digitalnu putovnicu za svoje stanovnike. Aplikacija Pass Excelsior služi za dokazivanje kada su stanovnici cijepljeni ili su dobili negativan test na infekciju.

Plan je pomoći tvrtkama, građanima i događajima da sigurno ponovno rade. Očito Pass Excelsior radi slično kao i evidencije u Kaliforniji gdje stanovnici svoje podatke o cjepivima već mogu spremiti u svoj Apple novčanik, isto tako stanovnici New Yorka trebaju samo isprintati QR kôd ili spremiti u novčanik svog pametnog telefona, na Androidu i iOSu, i pokazati ga kad je potrebno.

Excelsior Pass podržava sigurno otvaranje New Yorka pružanjem besplatnog, brzog i sigurnog načina predstavljanja digitalnih dokaza o cijepljenju protiv COVID-19 ili negativnih rezultata ispitivanja. Tvrtke i mjesta (muzeji, koncerti…) koja građani planiraju posjetiti mogu skenirati i potvrditi propusnicu kako bi provjerili osiguravate li uvjete za ulazak. Zajedno s propusnicom, traži se da građani pokažu osobni dokument s fotografijom na kojem se nalaze ime i datum rođenja. Odrasli mogu imati propusnice za maloljetnike u pratnji. Sudjelovanje u Excelsior Passu je dobrovoljno. Njujorčani uvijek mogu pokazati zamjenski dokaz o cijepljenju ili testiranju, poput druge mobilne aplikacije ili papirnatog obrasca, izravno u tvrtki ili na mjestu.