Uz novčanu kaznu: Belgijska policija brzim vozačima šalje pisma drugih vozača koji su skrivili nesreće s poginulim osobama!

Bez popratnog pisma, novčana kazna nema previše utjecaja na ponašanje u vožnji, pokazuje studija Katoličkog sveučilišta u Leuvenu

Svatko tko prebrzo vozi u Belgiji i bude uhvaćen, uz novčanu kaznu, dobiva i pismo vozača koji je skrivio nesreću s poginulim osobama, piše Gazet van Antwerpen. U tom pismu se, naravno, izražava kajanje i tuga.

– Ako želimo nešto poduzeti u vezi s cestovnom sigurnošću, nisu samo u pitanju novčane kazne – rekao je ministar pravosuđa Vincent Paul Marie Van Quickenborne.

– Uglavnom se radi o tome da ljudi razmišljaju o posljedicama opasnog ponašanja u vožnji. Ovo osobno pismo s novčanom kaznom izravan je način da se to učini.

Emotivni pristup djelo je Flamanske zaklade za prometnu znanost. Naručeno je i istraživanje putem Katoličkog sveučilišta u Leuvenu kako bi se utvrdilo djeluje li ovaj pristup. Bez popratnog pisma, novčana kazna nema previše utjecaja na ponašanje u vožnji, pokazuje studija. Čak četvrtina vozač je nakon pisma, uz kaznu, promijenila svoje ponašanju prometu. Samo s kaznom, odnosno bez pisma, taj postotak je mnogo niži.