Ogromna snaga: Rolls-Royce počinje konstruirati najveći zrakoplovni motor na svijetu!

UltraFan bit će najveći zrakoplovni motor na svijetu, s promjerom većim od 3.5 metara

Rolls-Royce je započeo izgradnju najvećeg svjetskog zrakoplovnog motora s propelerom širine 3,5 m nazvanog UltraFan. U pokušaju da pomogne u redefiniranju održivog zračnog putovanja u narednim godinama, britanski proizvođač zrakoplovnih proizvoda dodaje još jedan motor u svoj portfelj nakon svoje popularne obitelji motora Trent, navodi se u priopćenju za medije.

Gradnja se održavao uz podršku britanske i njemačke vlade, a dijelovi su u izgradnji u Bristolu u Velikoj Britaniji i Dahlewitzu u Njemačkoj, dok će dovršetak sastavljanja biti u Derbyu u Velikoj Britaniji.  Motor je navodno dovoljno moćan da pokreće 500 obiteljskih automobila, odnosno razvija 50 megavata.

Motor će postići poboljšanje potrošnje goriva za 25 posto u usporedbi s prvom generacijom Trent motora. Ova poboljšana učinkovitost pružit će blaži prijelaz na održivija goriva. Prvo probno pokretanje motora provest će se na 100% održivom zrakoplovnom gorivu. To će također biti osnova za potencijalnu novu obitelj motora UltraFan.

Što se tiče održivosti, motor će imati novu jezgru Advance 3 arhitekture koja pruža maksimalnu učinkovitost sagorijevanja goriva i niske emisije štetnih plinova. Njegove napredne kompozitne komponente pobrinut će se za trajnost i smanjivanje mase. Rolls-Royce navodi da će motor biti gotov do kraja godine.