Jedan stup i mnogo funkcija: Pametni semafori pune električne automobile, mobitele…

Novi pametni stupovi u osnovi će izvoditi velik broj funkcija i dizajnirani su da na jednome mjestu u budućnosti zamijene nekoliko tradicionalnih gradskih tehnologija

Manja, svestranija verzija višefunkcijskog stupa mogla bi uskoro postati sveprisutna u svim budućim pametnim gradovima širom svijeta. Među implementatorima takve tehnologije je i gradska vlada Seula (SMG) u Južnoj Koreji, koja je prošle godine najavila da će instalirati nove ‘pametne stupove’ ili S-stupove koji djeluju kao ulična rasvjeta, semafori, senzori okoliša, punjači za pametne telefone, Wi-Fi pristupne točke, CCTV i još mnogo toga.

Grad Seul u Južnoj Koreji već je instalirao dvadeset i šest pametnih stupova u šest područja grada, a funkcija svakog prilagođena je zahtjevima njegovog određenog mjesta. Oni se mogu konfigurirati ovisno o potrebama i imati funkcije koje će izabrati naručitelj. Neke inačice S-Pole sustava imaju mogućnost puniti dronove i električna vozila, kao i brojati prolaske obližnjih pješaka.

Novi pametni stupovi u osnovi će izvoditi velik broj funkcija i dizajnirani su da na jednome mjestu u budućnosti zamijene nekoliko tradicionalnih gradskih tehnologija.

Projekt je dio globalnog pomaka prema višenamjenskoj uličnoj infrastrukturi, jer se gradovi, vozila i građani sve više povezuju. U osnovi, ovaj je trend dio inicijative da se gradovi u budućnosti učine manje pretrpanima uslijed naleta novih tehnologija dok daljnji primjeri uključuju pametne kante, prizemne semafore i skrivene 5G stupove.