Pomoć iz svemira: Puni Mjesec odigrao je vitalnu ulogu u deblokadi Sueskog kanala!

Razina vode bila je viša do metar i pol za razliku od uobičajenih plima

Rastuće plime i oseke povezane s Mjesecom pružile su posljednji potisak kontejnerskom brodu koji je trebao da se otisne s obala Sueskog kanala, ističe se u nekoliko izvještaja. U utorak, 23. ožujka, brod u vlasništvu tajvanske tvrtke Evergreen Marine, bio je dijagonalno nasukan preko vitalnog plovnog puta, blokirajući promet od 9.6 milijardi dolara tereta gotovo tjedan dana. Promet je nastavljen 29. ožujka, kada su spasilački timovi oslobodili brod dug 400 metara koristeći kopače, tegljače i bagere. Iako Ever Given ne bi bio pomaknut bez teškog rada spasilačkih timova, još je jedan faktor također igrao vitalnu ulogu u operaciji – a to je Mjesec.Kako Mjesečeva orbita nije savršeno kružna, njegova blizina Zemlji varira od približno 360.000 do 410.000 kilometara.

Dana 29. ožujka, rastuća plima u podne, zahvaljujući supermjesecu, pomogla je pružiti dodatnu prirodnu snagu potrebnu za oslobađanje tegljača s obala kanala.

Ovaj supermjesec bio je prvi u 2021. godini. Supermjeseci zaslužni su za malo jaču gravitacijsku silu na Zemlji. Razina vode bila je viša do metar i pol za razliku od uobičajenih plima.

Zahvaljujući zajedničkim naporima ljudi i prirode od ponedjeljka navečer promet Sueskim kanalom je opet krenuo.