Voltswagen ili Volkswagen: Prvotravanjska šala podigla je cijenu dionica, a sad bi moglo biti problema!

Sada svi prevareni zazivaju da se uključi Američka komisija za vrijednosnice i burzu te spominju da se tvrtka koja je varala s emisijama štetnih plinova na dizelskim vozilima ne bi trebala baviti takvim doskočicama

Sjećate li se neke dobre komedije ili serije na njemačkom jeziku? Kada ste se nasmijali sočnoj šali nekog Bavarca? Nijemci su sretan narod i to je lijepo, neka barem netko uživa u kvalitetnom životnom standardu, ali poigravanje s riječima nije im jača strana. Prije dva dana Volkswagen je objavio da će svoja vozila u Americi prodavati kao Voltswagene (u svrhu promoviranja električnih modela), odnosno da će promijeniti ime (neće više biti Volkswagen). Blizina 1. travnja i spoznaja o skromnim njemačkim dosezima u sektoru šala i pošalica u startu su nas odbili od objave te vijesti. No, nasjeli su mnogi američki mediji, a i u Europi je bilo mnogo objava.

Čak je i iz Volkswagena stigla potvrda o promjeni imena pa je zagrizlo još više medija. Vijest je toliko pozitivno djelovala na (misteriozne i bogate) investitore da je cijena Volkswagenove ili Voltswagenove dionice skočila za velikih pet posto. Nakon lažnih objava jedan od vlasnika Tesle, Elon Musk, morao je platiti američkim regulatorima 20 milijuna dolara kazne zbog poigravanja sa sentimentima i novcem uvijek nervoznih investitora. Slično bi se moglo dogoditi i Volkswagenu jer je zbog neistinite informacije lansirao dionicu u nebo. Sada svi prevareni zazivaju da se uključi Američka komisija za vrijednosnice i burzu (SEC) te spominju da se tvrtka koja je varala s emisijama štetnih plinova na dizelskim vozilima ne bi trebala baviti takvim doskočicama.

Malo lošeg njemačkog humora i jedna šala skromnih intelektualnih dosega prouzročili su cijelu lavinu vijesti i komentara. Možda su Nijemci ipak uspjeli? Samo, moglo bi ih koštati!