Raskrižja četiri ceste s četiri znaka stop: U kojim državama su česta i kako voziti…

Ovakav tip raskrižja često ćete susresti u urbanim dijelovima SAD-a, Kanade, Južne Afrike, Liberije i Meksika, a nekoliko ih ima i u Švedskoj

Zovu ih all-way stop ili four-way stop i to su raskrižja četiri ceste na kojima su na svakoj od cesta koje se uključuju u raskrižje istaknuti znakovi stop. Nijedna nema prednost prolaska. Ovi znakovi se postavljaju uglavnom na ceste s niskom razinom prometa, a cilj je veća sigurnost (vjerovali ili ne). Naime, svi će vozači usporiti i pažljivo prijeći raskrižje, nema velikih brzina i teških sudara.

Ovakav tip raskrižja često ćete susresti u urbanim dijelovima SAD-a, Kanade, Južne Afrike, Liberije i Meksika, a nekoliko ih ima i u Švedskoj.

U Americi su izračunali da ja na takvim raskrižjima oko 45 posto manje nesreća nego na klasičnim raskrižjima na kojima su ceste s prednošću prolaska.

Negativnosti su pojačano trošenje kočnica automobila, povećane emisije štetnih plinova te usporavanje prometa. Zanimljivo, nakon nekoliko slučajeva postavljanja ovakvih raskrižja u Velikoj Britaniji, ona su u toj državi i službeno zabranjena.

Ako se susretnete s ovakvim raskrižjem, ovo su pravila za njihov prelazak.

Prvi na raskrižju

Prvi automobil koji stigne na raskrižje dobiva prednost prolaska. Nije važno gdje se vozilo nalazi ili u kojem smjeru vozi, ovo će pravilo uvijek vrijediti kada je netko prvi stigao do znaka zaustavljanja.

Pravilo desne strane

Kad dva vozila istodobno dođu na raskrižje i nalaze se jedno pored drugog, pravo prolaza ima vozilo krajnje desno. Ako istodobno dođu tri vozila, krajnje lijevo vozilo treba propuštati dok ne prođu oba automobila s desne strane.

3. Jedno nasuprot drugome

Kada dolazite na križanje i nasuprot ste drugom vozilu, važno je koristiti signale. Kada dva vozila istodobno dođu na raskrižje,  jedno od vozila namjerava skrenuti, a drugo namjerava ići ravno, vozilo koje ide ravno ima prednost. Imajte na umu da ako oba vozila idu ravno oboje ili skreću npr. ulijevo mogu nastaviti jer neće međusobno križati putanje.

Svi skreću na istu stranu

Kad dva vozila istodobno dođu raskrižje, jedno su nasuprot drugomu i planiraju skrenuti u istom smjeru, vozilo koje skreće udesno ima prednost prolaska.

Što ako sva četiri automobila istovremeno dođu na raskrižje? Ne postoji dobro pravilo tko bi trebao ići prvi. Međutim, preporučuje se čekanje da najagresivniji vozač napravi prvi potez, a zatim svi trebaju oprezno nastaviti dalje po navedenim formulama.