Velike promjene na vidiku: Registarske pločice po narudžbi i izboru uskoro i u žurnom postupku!

Nije isto jeste li se u pogledu prenosivih pločica obratili s urednim zahtjevom u Policijskoj upravi zagrebačkoj ili drugoj policijskoj upravi

Vrijeme je novac, to znaju oni što ga imaju! Treba razumjeti one koji  uvijek imaju bitnijeg i prioritetnijeg posla, oni čije je vrijeme skupo i može se izraziti u čvrstoj valuti, a nije  im problem platiti za brzu i kvalitetnu uslugu.  Na tu novu tendenciju općeg neimanja vremena za bilo što i bilo koga, a osobito ne za čekanje nekih postupaka i procedura na adekvatan način u posljednje vrijeme reagiraju i propisi. Točnije oni što propise donose. Ukoliko se ima novca, a nema vremena, platite i sve će se ubrzati. Postupak traje „toliko i toliko“ vremena, međutim, ako ste spremni dublje posegnuti u džep, može to i brže. Sve ima svoju cijenu! Tako i žurnost kod izdavanja registarskih pločica.

Upravo u tom pravcu definiranja kolika je točno cijena najbržeg mogućeg postupanja kod izdavanja registarskih pločica krenulo se u dopune Rješenja o utvrđivanju cijena obrazaca, registarskih, pokusnih, prenosivih i izvoznih pločica, tako da se dopune Rješenja sada nalaze na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.  Sve kako bi se omogućilo izdavanje pločica u što kraćem roku u tzv. žurnom postupku.  Samo da se odmah dade na znanje, ne bilo kakve registarske pločice već one po narudžbi (npr.: ST 007 JB) i  one po izboru (npr.: ST STIPE 1),  kao i one za oldtimere. Obuhvaćene su nadalje, mogućim žurnim postupkom po posebnoj cijeni i registarske pločice koje se izdaju s istim oznakama, ali na obrascu s EU logom, a ta opcija predviđa se i u pogledu  registarskih pločica za vozila diplomatskih i konzularnih predstavništva, odnosno dopunske pločice za vozila diplomatskih i konzularnih predstavništva. Birano društvo, mora se priznati! Međutim, ne treba zaboraviti na prenosive pločice, one se isto mogu  izdavati u žurnom postupku.

Logika je jasna, oni koji su spremni platiti kako bi im „tablice“ bilo na daleko prepoznatljive pa stoga biraju pločice po narudžbi ili po izboru i spremni su za njih i dublje posegnuti u džep, njima se jamačno i žuri da do njih što prije dođu i otisnu se s tom odabranom kombinacijom brojeva i slova u promet. Vezano uz vlasnike oldtimera, te one koji žele EU logo, odnosno vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava kao i one kojima su nasušno potrebne prenosive pločice nije potrebno upuštati se u daljnje detektiranje njihovih motiva za žurnošću.  Jednostavno, egzistentna je potreba za žurnim postupkom. Koliko je taj žurni postupak doista brz? To zapravo ovisi o lokaciji! Nije isto podnosite li uredni zahtjev za izdavanjem registarskih pločica u stanici za tehnički pregled vozila na području Grada Zagreba ili izvan područja Grada Zagreba. Također nije isto jeste li se u pogledu prenosivih pločica obratili s urednim zahtjevom u Policijskoj upravi zagrebačkoj ili drugoj policijskoj upravi.

Znači predlaže se da u slučaju kada želite registarska pločicu dobiti „što je prije moguće“  u žurnom postupku to bude realizirano u roku od 48 sati od dana podnošenja urednog zahtjeva u stanici za tehnički pregled vozila na području Grada Zagreba, odnosno 96 sati od dana podnošenja urednog zahtjeva u stanici za tehnički pregled vozila izvan područja Grada Zagreba. Cijena za taj žurni postupak bi prema prijedlogu iznosila:

– 650,00 kuna za par, odnosno 400,00 kuna za komad registarskih pločica izrađenih pojedinačno s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom po narudžbi npr.: ST 007 JB (komparacije radi u redovnom postupku par vas neće vas stajati skuplje od 278,00 kn);

– 3000,00 kuna za par, odnosno 2300,00 kuna za komad registarskih pločica po izboru npr.: ST STIPE 1 (ukoliko vam se ne žuri  cijena je 2.000,00 kn za par, odnosno 1.500,00 kn za komad);

– 650,00 kuna za par, odnosno 400,00 kuna za komad registarskih pločica za oldtimere kao i za one koje se izdaju  s istim oznakama, ali na obrascu s EU logom (cijena za „redovni, nežurni“ postupak iznosi kada je par pločica u pitanju za  odltimere  268,00 kn, dok za par onih za  koje se izdaju  s istim oznakama, ali na obrascu s EU logom nećete izdvojiti više  od 278,00 kn);

– 650,00 kuna za par, odnosno 400,00 kuna za komad  registarskih pločica za vozila diplomatskih i konzularnih predstavništva te dopunske pločice za vozila diplomatskih i konzularnih predstavništva.

U konačnici cijena treba još istaći kako bi cijena prenosivih pločica u žurnom postupku, dakle u roku od 48 sati od dana podnošenja urednog zahtjeva u Policijskoj upravi zagrebačkoj, odnosno 96 sati od dana podnošenja urednog zahtjeva u drugim policijskim upravama odnosno postajama trebala iznositi 650,00 kuna za par, odnosno 400,00 kuna za komad. Ako niste u žurbi cijena za par prenosivih iznosi 278,00 kn, a za komad 166,00 kn.