Nova vrsta kotača: Mijenjaju se kao origami, a pretpostavlja se da će brzo u uporabu!

Ovisno o terenu mijenja se debljina kotača, a pretpostavlja se da bi prva aplikacija trebala biti na roverima koji će na Mars ili Mjesec

Ako ste gledali Transformere ovo vas neće iznenadi, osim možda činjenice da bi moglo imati aplikaciju u stvarnom životu ili na nekom drugom planetu. Novi dizajn kotača koristi ono što se naziva origami uzorkom kako bi mijenjao oblike. Origami kotači poput ovoga nisu baš novi, ali raniji dizajni nisu izvrsno podnosili opterećenja tijekom procesa prijelaza.

Novi kotač može nositi više 1020 kg čak i kada mijenja oblik. Origami dizajn novog kotača koristi fleksibilne membrane koje se pomiču. Novi koncept nudi fleksibilnost i mekoću, što mu omogućuje da apsorbira udarce i izobličenja iz nepravilnog oblika tla – slično uobičajenim gumenim gumama. Uz to, gazni sloj pomaže mu da se kotrlja po različitim terenima.

Ovisno o terenu mijenja se debljina kotača, a pretpostavlja se da bi prva aplikacija trebala biti na roverima koji će na Mars ili Mjesec. Ako bi budući rover koristio kotače poput ovih, mogao bi se čak produžiti vijek trajanja ovih svemirskih vozila jer bi kvalitetnije apsorbirali nesavršenosti okoliša.

Znanstveno-istraživački tim koji stoji iza novog koncepta modularnih kotača uključuje Nacionalno sveučilište u Seulu, Sveučilište Harvard i Hankook Tire and Technology Co., koji su zajednički priznali da novi prototip kotača za sada nema veći komercijalni potencijal. No, tim smatra da se njegova privlačnost na tržištu može poboljšati integriranjem prototipa s konvencionalnim postupkom proizvodnje gumenih guma.