Velika šteta: Egipat traži nevjerojatnu odštetu od vlasnika broda Ever Given!

Načelnik Sueskog kanala general-potpukovnik Ossama Rabei rekao je da će novac pokriti gubitke od naknada koje plaćaju brodovi i troškove jaružanja te aktivnosti tegljača

Egipat zahtijeva nevjerojatnu odštetu od milijardu dolara od vlasnika divovskog kontejnerskog broda koji je blokirao Sueski kanal. A tvrtka koja stoji iza Ever Givena gotovo će se sigurno suočiti s dodatnim odštetnim zahtjevima s više od 400 brodova odgođenih šestodnevnom katastrofom.

Načelnik Sueskog kanala general-potpukovnik Ossama Rabei rekao je da će novac pokriti gubitke od naknada koje plaćaju brodovi i troškove jaružanja te aktivnosti tegljača. Također će pokriti oštećenje kanala.

Rabei je rekao da je od kapetana broda zatraženo da preda crnu kutiju plovila i tražene dokumente za istragu. Ever Given neće smjeti nastaviti putovanje do nizozemske luke Rotterdam dok se istraga ne dovrši. BSM kao upravitelj plovila još nije dobio poruku o zahtjevima za naknadu štete od bilo koje strane. Brod plovi pod panamskom zastavom, u japanskom je vlasništvu, a njime upravlja tvrtka s Tajvana. Navodno je skrenuo zbog jakih vjetrova i pješčane oluje dok je plovio uskim dijelom kanala te se nasukao 23. ožujka.

Radnici su iskopali 30.000 kubičnih metara pijeska – dovoljno da napuni desetak bazena olimpijske veličine – prije nego što je brod 29. ožujka ponovno zaplovio. Rabei je zaključio da će istraga pokušati utvrditi je li riječ o ljudskoj pogrešci ili o kvaru na brodu.