Spas za benzince i dizelaše: Planirano je odustajanje od stroge Euro 7 norme?

U novom pismu preporuke, savjetodavno tijelo EU-a AVGES ipak se ograđuje od utopijskih ciljeva

Najave Europske komisije zabrinule su mnogo proizvođače automobila, a pogotovo njemačke, koji imaju velike SUV-ove s dizelskim i benzinskim motorima. Govorimo, naravno, o strogom emisijskom standardu Euro 7, predviđenom za 2025. godinu. S najavljenim ograničenjima ispušnih plinova na pojedinim vozilima od 30 do samo 10 mg/km dušikovih oksida bio bi to praktički kraj motora s unutarnjim sagorijevanjem jer je granica rigorozna, a i sama mogućnost greške mjernih uređaja je oko 30 mg/km dušikovih oksida. Na tržištu bi ostali samo električni automobili.

U novom pismu preporuke, savjetodavno tijelo EU-a Savjetodavna skupina za norme i emisije vozila (AVGES) ipak se ograđuje od utopijskih ciljeva, koje su neki stručnjaci iz industrije opisali kao objavu rata.

Očigledno je dugoročno rješenje smanjenje uporabe fosilnih goriva i s vremenom razvoj  sintetičkih goriva. Najmoderniji automobili već su višestruko ispod trenutnih graničnih vrijednosti norme Euro-6d. Norma Euro 7 stoga bi trebala postati ostvariv daljnji razvoj norme Euro 6d.

Preporuka AVGES-a samo je preporuka, a ne konačna odluka. Međutim, izjava ove skupine je najava odluke koja slijedi i sigurno nije došla bez prethodnih konzultacija sa svim političkim tijelima EU.