Nije samo zagrebački rotor: Mnogo je svjetskih primjera kružnih tokova sa semaforima!

Semafori omogućuju dodatnu sigurnost, a sprečavaju i zagušenje uglavnom u urbanim sredinima s velikom količinom pristupnog prometa

Jedan od osebujnijih elemenata obnovljenog zagrebačkog rotora bili su semafori. Nitko ih nije tamo očekivao, ali zasad sve vrlo dobro funkcionira. Nesreće su se prorijedile, a to je najvažnije. Mnogi su rotor sa semaforom proglasili zagrebačkim endemom, odnosno čudnim rješenjem koji pobija smisao kružnog toka, ali ima takvih slučajeva u svijetu. Semafori osiguravaju dodatnu sigurnost, a sprečavaju i zagušenje uglavnom u urbanim sredinama s velikom količinom pristupnog prometa.

Neki primjeri kružnih tokova sa semaforima su na cesti M50 u Dublinu, potom the Cherry Street u Kowloonu, Hong Kongu, primjer je Sheriffhall Roundabout u Edinburghu, Newton Circus u  Singaporeu, te mnogo takvih prometnih rješenja na Paseo de la Reforma u Mexico Cityju.

Na glavnoj fotografiji je i kružni tok u britanskom Bristolu, koji također ima semafore. Ovakvih je primjera mnogo pa zagrebački rotor ipak ne možemo proglasiti endemom.