Rezime sezone: Koliko je vozača u Hrvatskoj kažnjeno zbog toga što nisu imali zimsku opremu na vozilu?

Zimska oprema je iznimno važna za sigurnost prometa i sigurno ćemo vas prije početka sljedeće sezone upozoriti na ovu statistiku

Sa zimskom opremom je gotovo od 15. travnja, ali sa zimom očigledno nije ili možda ipak jest. Produžila se zima i u duboko proljeće… Zanimalo nas je koliko vozača kažnjeno ili isključeno iz prometa, odnosno koliko je vozača preusmjereno na ceste na kojima se mogu kretati s manjkavom opremom (zimske dionice cesta jasno su definirane). Broj prekršaja je poprilično velik, a dominiraju, naravno, vozači, vlasnici i korisnici vozila. Ima tu i nešto pravnih osoba, odnosno fizičkih osoba i obrtnika, a čak je zabilježeno i 16 prekršaja službenih osoba. Podsjetimo, zimska oprema je iznimno bitna za sigurnost prometa i sigurno ćemo vas prije početka sljedeće sezone upozoriti na ovu statistiku.

policijski službenici tijekom razdoblja 15. studenog 2020. – 15. travnja 2021. godine u nadzoru prometa, sukladno odredbama članka 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ br. 67/08., 48/10., 74/11., 80/13., 158/13., 92/14., 64/15., 108/17., 70/19. i 42/20.), utvrdili su ukupno 592 prekršaja od čega:

–  23 prekršaja – sukladno stavku 4. (Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom)

–  16 prekršaja – sukladno stavku 5. (Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave)

–  553 prekršaja – sukladno stavku 6. (Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka)

U takvim slučajevima policijski službenici primjenjuju odredbe članka 290. st. 2. citiranog zakona, kojima je propisano:

– Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uređeno je to novom Odlukom o obveznoj zimskoj opremi (NN 121/2020). U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1.863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevamo: četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva: lanci na pogonskim pneumaticima ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/19) zimski uvjeti podrazumijevaju kolnik prekriven snijegom ili kad je na kolniku poledica.