Kako ugasiti požar na automobilu? Norvežani su izmislili posebnu ‘dekicu’

Pokrivač je velik, dimenzije su mu 6 puta 8 metara, te može pokriti širok spektar marki i modela automobila

Požari u automobilima zastrašujuće su pojave koje mogu brzo izmaknuti kontroli, a može se dogoditi na svim pogonima automobila. U nedavnoj nesreći Tesle vatrogasci su morali iskoristili 32.000 litara vode za gašenje požara, ali zato norveška tvrtka, nazvana Bridgehill, nudi bolje rješenje – vatrogasnu deku koja može prekriti cijeli automobil. Djeluje tako da priguši plamen, uskraćujući vatri prijeko potreban kisik.

Požari automobila mogu biti i otrovni, jer bezbrojne kemikalije istječu u okoliš, a štetan dim ispunjava zrak dok ga vatrogasci pokušavaju ugasiti vodom. Prekrivač pomaže u uklanjanju nekih od tih opasnosti, gaseći požar za nekoliko minuta, kažu u tvrtki. Ovaj pokrivač idealan je za benzince ili dizelaše. Međutim, litijeve baterije u električnim vozilima mogu gorjeti bez kisika, premda pokrivač može pomoći u izolaciji vatre do dolaska vatrogasaca.

Pokrivač je velik, dimenzije su mu 6 puta 8 metara, te može pokriti širok spektar marki i modela automobila. Dekica teži punih 28 kilograma. Sve što morate učiniti je raširiti pokrivač na tlu, zatim ga navući preko gorućeg vozila i pritom osigurati da je pokrivač dobro prilegao uz tlo oko vozila. Tvrtka preporučuje da se na automobilu ostavi najmanje 20 minuta kako bi se zajamčilo da je vatra ugašena i dozvoljava samo obučenim vatrogascima uklanjanje nakon tog perioda.

Tvrtka nudi dvije vrste pokrivača – Standard i Pro. Standard izgleda kao proizvod za jedno korištenje namijenjen prostorima s velikom koncentracijom automobila, poput parkirnih garaža i servisa. Pro verzija je za višekratnu upotrebu do 30 požara, što je savršeno za vatrogasce i druge sigurnosne organizacije.