Kineska invazija na Europu: Nio ES8 je električni SUV koji ima opciju zamjene baterija!

Kineski proizvođač električnih automobila započinje s radom u Europi, a Norveška će poslužiti kao ispitni balon za daljnje širenje

Nio kreće u osvajanje europskog kontinenta iz Norveške. Izbor je mudar jer prihvaćanje elektromobilnosti u skandinavskoj zemlji visoko, a to također znači da se kineski start-up mora natjecati s konkurentima poput Tesle i VW-a. Dakle, napad kineskog proizvođača na norveško tržište bit će uvod u veliku bitku za Europu. U rujnu će Nio predstaviti ES8. Europska inačica SUV-a imat će bateriju od 100 kWh s dometom od oko 500 kilometara (prema ciklusu WLTP), šest ili sedam sjedala, prtljažnik u koji stane maksimalno 1861 litara i mogućnost vuče tereta prikolice od 1500 kilograma.

 

Infrastruktura za punjenje jedan je od presudnih čimbenika za uspjeh proizvođača električnih automobila. Zato Nio surađuje s Plugsurfom, koji jamči više od 20.000 punionica u cijeloj Europi. Uz to, Kinezi će implementirati i stanice za zamjenu baterija, koje su odavno poznate u Kini, te bi njih četiri trebale bi biti aktivne na području Osla do kraja 2021. godine.